4 motive pentru care testul de sarcină iese fals-pozitiv

Testul de sarcină reprezintă o metodă la îndemână, rapidă, eficientă și ieftină pentru a depista dacă ești sau nu însărcinată. Cu toate că este foarte precis, există și situații în care rezultatul testului nu corespunde cu realitatea. Indiferent de verdictul' testului de sarcină, dacă ai cele mai mici bănuieli că ai putea fi, fară să fi plănuit, gravidă sau dacă îți dorești un copil și ești nerăbdătoare să afli dacă s-a întâmplat minunea, după ce faci testul este foarte important să te prezinți la un medic ginecolog.

Recomandarea medicilor este să faci acest test dacă îți întârzie menstruația aproximativ o saptamână și nicidecum mai devreme. Principiul funcționării unui test de sarcină este destul de simplu: acesta detectează hormonul sarcinii, numit Gonadotropină Corionică Umană (HCG), din urină. Acesta ajunge în sânge și în urină la circa 6-10 zile de la fertilizare, după ce ovulul fertilizat s-a atașat de peretele uterului. Dacă nivelul acestui hormon din urină este mai mic de 5mlU/ml, înseamnă că rezultatul este negativ. Iar dacă nivelul de HCG este mai mare de 35mlU/ml, atunci testul este pozitiv și indică prezența unei sarcini.

Deși acuratețea unui test de sarcină este de aproximativ 97%, există cazuri în care testul îți va spune că ești însărcinată deși nu este așa.

  • Iată când se poate întâmpla acest lucru:

Medicamente și afecțiuni care pot influneța cantitatea de HCG din sânge și urină

Tratamentele pentru fertilizare menite să stimuleze ovulația sunt pe bază de hormoni HCG, iar efectuarea unui test chiar și la începutul unui astfel de tratament va avea ca urmare un rezultat fals pozitiv. La fel se întâmplă și în cazul tratamentelor de fertilizare in-vitro, dacă faci testul prea devreme.

Există anumite afecțiuni care pot duce la creșterea nivelului de HCG din organism precum: chisturi ovariene, infecții ale tractului urinar, boli renale, boala trophoblastică gestațională, disfuncționalități ale hipofizei sau HC-ul ‘fantomă (când anumiți anticorpi interferează cu substanțele de pe suprafața testului).

Dacă nu folosești testul conform instrucțiunilor

Pentru a nu te trezi că testul îți indică prezenței unei sarcini, care nu există în realitate, este recomandat să respecți modul în care acesta trebuie folosit, conform indicațiilor producătorului. Dacă lași prea mult timp să treacă, există posibilitatea ca urina de pe test să se evapore, iar rezultatul să fie unul eronat.

Sarcina chimică

În cazul în care ai pierdut o sarcină printr-un avort spontan, sunt șanse mari ca în organismal tău să mai fie anumiți hormone care să indice un rezultat fals.

sursa foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie