Testele prenatale

Sa fii gravida, sa nu faci nici o analiza in timpul sarcinii, nici macar sa nu stii daca e sanatos copilul e un scenariu rupt din filmele de groaza.

Exista femei care procedeaza astfel, insa tu nu trebuie sa faci parte din acea categorie!

Un amic glumea odata pe seama sotiei sale, gravide, pe care o compara cu un ou de ciocolata cu surprize. „Pana nu-l deschizi, nu ai de unde sa stii ce jucarie se afla in el. Tot asa si cu sarcina.

Avea dreptate numai pe jumatate. Medicina moderna a inventat testele prenatale, care pot furniza informatii despre riscul mamicii de-a naste un copil cu malformatii genetice.

Vrei sa stii care e starea fatului sau mergi „la risc?
Ca viitoare mamica, trebuie sa fii informata despre tot ce apare nou in materie de investigatii prenatale.

De ce? Fiindca o sarcina nu e precum o carte de joc, pe care poti risca. Un copil cu anomalii genetice va schimba total viata familiei tale.

Din cele peste 250.000 de romance care nasc intr-un an, aproximativ 100.000 de mamici au peste 35 ani. De la aceasta varsta, riscul de-a aduce pe lume un copil cu sindrom Down sau cu alte anomalii cromozomiale creste cu fiecare an care trece. In general, anomaliile cromozomiale apar in aproximativ 0,5% din toate nasterile cu feti vii.

Daca ai nascut deja un copil cu anomalii cromozomiale, trebuie neaparat sa faci testele prenatale! O femeie care a avut un nou-nascut viu cu trisomie 21 si care nu a implinit inca 30 ani in momentul nasterii celui de-al doilea bebelus, prezinta un risc de 1% de a face un alt copil cu trisomie 21.

Daca mamica are peste 30 ani, riscurile sunt direct proportionale cu varsta sa. Totusi, vestea buna e ca toate acestea pot fi diagnosticate prin teste.

Triplul test este o analiza a sangelui matern care poate detecta anomalii ale fatului: defecte de tub neural, sindromul Down sau trisomia 21 si sindromul Edwards.

De cativa ani, se poate face si in Romania o alta analiza a sangelui mamei mai precisa decat triplul test – testul integrat.

Principalele atuuri ale testului
Primul avantaj consta in faptul ca se poate face mai devreme. Se incepe in saptamanile 10 – 14 de sarcina (triplul test se face in saptamanile 15 – 21 de sarcina) si se efectueaza in doua etape.

Se iau doua probe de sange, prima recoltare in saptamanile 10 – 14 de sarcina, iar a doua in saptamanile 15 – 21 de sarcina. Dar, deja dupa prima etapa, femeia poate afla ce grad de risc are (precizia fiind de 85%). Al doilea avantaj al testului integrat este precizia crescuta, fata de 70% in cazul triplului test.

Procentele conteaza, deoarece in functie de rezultate se recomanda sau nu amniocenteza. „Daca in urma triplului test, din 100 de femei, unui numar de 30 li se recomanda amniocenteza, dupa efectuarea testului integrat, din cele 100 de femei, doar cinci vor fi indrumate spre amniocenteza, ne-a declarat dr. Savu, directorul Genetic Lab SRL, una dintre clinicile care efectueaza un astfel de test.

Testul integrat detecteaza defectele de tub neural, sindromul Down si sindromul Edwards. Rezultatele se obtin in maxim doua saptamani.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton