Testul de stres al contractiilor sau testul non-stres (NTS)

NTS este un test ce se face in timpul sarcinii pentru a masura bataile inimii bebelusului in timpul contractiilor uterine.

Ce reprezinta?
Scopul testului este acela de a determina daca bebelusul primeste indeajuns oxigen prin placenta si daca poate suporta stresul contractiilor uterine din timpul nasterii vaginale.

In timpul contractiilor, fluxul de sange si oxigen care trece prin placenta este incetinit temporar. Daca placenta este sanatoasa, are anumite rezerve de sange si oxigen, astfel ca bebelusul nu va avea de suferit in timpul contractiilor.

Dar daca placenta nu functionaza asa cum trebuie, bebelusul nu va primi sufficient oxige, iar bataile inimii se vor incetini in timpul contractiilor.

Acest test este mai complicat si mai scump decat testele de rutina ce se fac in timpul sarcinii, deci nu se realizeaza in toate cazurile, ci numai daca ai o sarcina ce prezinta anumite riscuri.

In ce consta procedura?
Ti se va cere sa nu mananci si sa nu bei nimic cu 6-8 ore inainte de test, deoarece in cazul in care se descopera anomalii grave, este posibil sa se efectueaza cezariana de urgenta.

Ti se va cere sa stai intinsa pe partea stanga, iar medicul iti va atasa doi electrozi pe burta. Unul este pentru a masura bataile inimii bebelusului, iar celalalt pentru a masura contractiile uterului.
Un aparat va inregistra cei doi parametric separate, sub forma de linii de o hartie.

Testul dureaza pana cand vei avea trei contractii intr-o perioada de zece minute, fiecare cu o durata de 40-60 de secunde. Asta inseamna ca e posibil sa stai conectata la aparat si doua ore.
Contractiile nu vor fi puternica si nu le vei simti, sau le vei simti ca pe o durere similara cu cea menstruala. Nu sunt atat de puternice ca cele de la nastere.

Daca nu ai contractii in mod natural in timp de 15 minute de la inceperea testului, medicul ti le va induce, administrandu-ti o doza mica de oxitocina sau cerandu-ti sa-ti stimulezi mameloanele (acestea elibereaza oxitocina in mod natural).
Dupa terminarea testului, vei ramane la cabinet pana se opresc contractiile.

Interpretarea rezultatelor
Daca bataile inimii bebelusului nu incetinesc in timpul contractiilor, inseamna ca totul este in regula. Acesta este un rezultat negativ sau normal. In acest caz, nu este nici un risc daca alegi sa nasti pe cale vaginala.
Daca bataile inimii bebelusului incetinesc pe durata contractiilor, rezultatul testului este unul pozitiv si inseamna ca ceva este in neregula cu bebelusul.

In acest caz, medicul recomanda nasterea prin cezariana sau, daca situatia este grava, nasterea prin cezariana de urgenta.
Testul este foarte sigur cand indica un rezultat negativ, dar paote gresi in cazul unui rezultat pozitiv (acest lucru se intampla cu o frecventa de 30%).

Care sunt riscurile?
Acestea depind de medicul care realizeaza testul. Exista riscul ca uterul sa fie hiperstimulat, cauzand contractii atat de dese si de puternice, incat vor taia circulatia sangelui dinspre placenta catre bebelus.

Exista riscul ca testul sa induca nasterea prematura. Acest lucru se poate intampla daca ti se administereaza o doza prea mare de oxitocina. De aceea, testul nu este recomandat daca exista deja riscul de nastere prematura, daca ai placenta previa sau daca ai avut inainte o operatie cezariana cu taietura verticala.

Majoritatea medicilor nu recomanda acest test, decat daca este neaparata nevoie. Pot recomanda in schimb un altul, mai putin riscant, spre exemplu profilul biofizic.

Foto: bancadeimagini.ro.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Teste in sarcina