Tine cariile la distanta

Periuta si o picatura de pasta de dinti e tot ce are nevoie un pitic cat de mic ca sa tina cariile la distanta. Vorbim desigur de copiii cu varsta pana in 5 ani.

O forma serioasa de carii la copii se regaseste mai ales in randul sugarilor. Si asta datorita expunerii prelungite a danturii copilasului la lichide cu un continut ridicat de zahar. Printre acestea: laptele (inclusiv laptele matern), laptele praf, sucul de fructe si alte bauturi indulcite.

Lichidele dulci care intra in contact cu dintii copilasului tau favorizeaza producerea unor acizi si bacterii care afecteaza smaltul dintilor.

Daca obisnuiesti sa ii dai copilasului o sticla cu lichid pentru a adormi, aceasta trebuie sa contina numai apa. Si totusi, daca puiul nu reuseste sa doarma fara sa simta gustul bauturii sale favorite, dulci, iata o solutie.

Timp de 2-3 saptamani, incearca sa diluezi lichidul dulce din ce in ce mai tare, pana ce treptat reusesti sa elimini complet zaharul.

Dupa fiecare masa, sterge dintii si gingiile bebelusului cu o compresa sterila sau betisor pentru a indeparta placa.

„Dintii de lapte sunt importanti. Chiar daca au o durata de viata limitata. Cariile neglijate pot si, de obicei, chiar duc la probleme ce afecteaza permanent dezvoltarea dintilor.

Dintii de lapte sau dintii primari sunt importanti pentru mestecarea si hranirea adecvata. Apoi, ei ofera spati dintilor permanenti si ii ghideaza in pozitia corecta. Si, desigur, permit dezvoltarea normala a oaselor si muschilor maxilarului' spune dr Lucian Fatu de la Velvet Dental Clinics.

Cum poti tine cariile la distanta? Cea mai la indemana solutie pentru buna sanatate orala a copilului tau este periajul zilnic.

Poti incepe periajul dintilor copilului imediat ce primul dinte a erupt. Poti folosi pasta de dinti cu fluoride, cantitativ cat un bob de mazare, dupa ce copilul este suficient de mare sa nu inghita.

La 4 sau 5 ani, copilul trebuie sa se spele singur pe dinti de doua ori pe zi, dar sub supraveghere pana la 7 ani. Trebuie sa te asiguri micutul tau executa cu constinciozitate aceasta operatiune.

Dar ai grija ce pasta de dinti folosesti, pentru ca unele dintre acestea pot dauna danturii copiilor, deoarece contin abrazivi duri care pot eroda smaltul dintilor de lapte.

Pasta de dinti ideala pentru copilul tau trebuie sa fie recomandata de catre asociatiile profesionale ale medicilor stomatologi.

Copilul tau trebuie sa expectoreze pasta de dinti dupa periaj. Excesul de fluoruri poate genera starea de fluoroza (patarea dintilor).
Daca vrei un copil cu dinti sanatosi, imprieteneste-l cu pasta si cu periuta de dinti.

Dr. Daciana Velisarato, Medic Dentist, Specialist Ortodontie – Pedodontie
Velvet Dental Clinics
www.velvetdental.ro
Foto: Dreamstime.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate