Toaleta bebeluşului

Toaleta bebeluşului nu se referă doar la igienă, ci este şi un moment special între mamă şi bebe: pentru cel mic, o  revelaţie a simţurilor, o modalitate de a descoperi lumea;  pentru mamă, nu doar o necesitate, ci şi o dovadă a dragostei materne. Pentru multe dintre mămicile începătoare, însă, toaleta bebeluşului poate fi destul de stresantă, neştiind exact cum să se comporte cu nou-născutul. Iată cum să procedezi:

Ochii şi urechile
Udă un tampon steril de vată cu apă fiartă şi răcită şi şterge fiecare ochi, deasupra şi dedesubt, de la colţul interior spre cel exterior. Foloseşte câte un tampon diferit pentru fiecare ochi, pentru a reduce riscul de răspândire a unei infecţii. Curăţă-l în jurul şi în spatele urechilor cu alte tampoane, dar nu şi în urechi.

Gâtul
Curăţă-l cu vată umedă şi apoi şterge-l prin tamponare cu o cârpă moale.

Mâinile
Desfă palmele bebeluşului ca să vezi dacă are murdărie între degete şi sub unghii. Curăţă-le cu tampoane de vată înmuiate în apă fiartă şi răcită.

Labele picioarelor
Curăţă talpa şi partea superioară a labelor picioarelor, precum şi degetele, desfăcându-le uşor. Şterge-le prin tamponare cu un prosop.

Burtica şi picioarele
Şterge-i burta cu o bucată de vată umedă, apoi foloseşte altă bucată pentru pliurile dintre picioare şi trunchi. Şterge de-a lungul pliurilor de sus în jos, spre exteriorul corpului, pentru a evita transmiterea infecţiilor la zona genitală (acest lucru este foarte important în cazul fetelor). Tamponează cu un prosop sau cu o pânză uscată şi asigură-te că nu a rămas umezeală între pliuri.

 

Toaleta unei fetiţe

Cu un tampon de vată curat umezit cu apă, şterge labile exterioare ale vulvei – dar nu curăţa în interior. Şterge întot deauna de sus în jos, folosind o altă bucată de vată pentru fiecare porţiune. Ridică-i uşor gleznele cu o mână şi şterge-I fundul cu vată curată. Şterge partea din spate a coapselor şi până spre mijloc, dacă este necesar. Tamponează toată zona cu un prosop moale până când este complet uscată.

 

Toaleta unui băieţel

Cu un tampon de vată curat umezit cu apă, şterge-I penisul de sus în jos – nu trage prepuţul înapoi. Şterge scrotal şi în jurul scrotului. Foloseşte un alt tampon pentru fiecare porţiune. Ţinându-l de glezne, ridică-i uşor fundul şi şterge zona anală, fundul şi partea din spate a coapselor. Tamponează toată zona cu un prosop moale până când este complet uscată.

 

 

Foto: shutterstock.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul