Cori Grămescu: 10 greșeli când faci sport

Când ne apucăm de sport plecăm la drum cu foarte multe sperante, o tonă de entuziasm și foarte puțină răbdare. Așa ca nu e de mirare că cei mai multi dintre cei care se înscriu într-un program de antrenament renunță după primele 2 luni. Cori Grămescu (LadyFit Gym) îți spune care sunt top 10 greșeli când te apuci de sport.



Începi în forță

Antrenamentele cele mai grele sunt cele mai eficiente , dar este gresit, ca incepatoare, sa incepi direct cu exercitii foarte grele. Cel mai probabil nu vei lucra corect, o sa faci pauze dese pentru a te odihni si te vei simti demotivata de faptul ca nu tii ritmul. Solutia? Inscrie-te intr-un program special conceput pentru incepatoare, te va ajuta sa inveti sa lucrezi corect, sa tii ritmul de lucru si sa ai de fapt eficienta in antrenament.

Începi să ții și o dietă

Odata cu inceperea programului de exercitii incepi si o dieta drastica. In realitate, este ca si cum ai incerca sa omori o musca cu tunul. Chiar nu e nevoie sa incepi in forta si cu antrenamentul si cu dieta, cel mai probabil este suficient sa mananci sanatos, alimente naturale si neprocesate, fara sa restrictionezi caloriile. Cand te vei obisnui cu antrenamentele poti sa incepi sa lucrezi si la dieta, daca nu esti multumita de ritmul de slabire.

Nu te odihnești suficient

Un program de antrenamente constante presupune si solicitarea fizica, intr-o prima etapa. Tocmai de aceea este important ca la inceputul unui program de exercitii sa te concentrezi sa te odihnesti suficient. Incearca sa mergi la culcare cu o jumatate de ora mai devreme si ar trebui sa te recuperezi usor.

Confunzi deshidratarea cu slăbirea

Cand incepi sa faci sport si nu esti atenta la cantitatea de apa consumata, exista riscul sa apara o deshidratare usoara a organismului care, desi te incanta in momentul in care urci pe cantar, nu este sanatoasa. Asadar, in zilele cu sport, suplimenteaza cantitatea de apa bauta cu circa 700 de ml.

Mănânci orice

Mananca alimente sanatoase – multi dintre cei care incep sa fac sport cred ca pot manca orice doar pentru ca merg la sala. In realitate, un antrenament solicitant te „scapa” de maxim 600 de kcal intr-o ora, ceea ce este echivalentul unui pachet de biscuiti si a unei cafele cu lapte si zahar, deci mare atentie la alimentatie.

Faci antrenamente monotone

Cea mai mare greseala este sa faci aceleasi exercitii la nesfarsit. E mult mai eficient sa ai programe diferite pentru zile diferite ale saptamanii. Ideal este sa ai si exercitii aerobice, sa faci si un program de tonifiere si unul de reechilibrare sau stretching. In felul acesta iti antrenezi tot corpul si iti imbunatatesti si starea de sanatate.

Ești nerealistă

Este important sa nu te grabesti, pentru ca rezultatele incep sa se vada in cateva saptamani, dar dureaza ceva mai mult daca vrei sa slabesti mai mult de 2-3 kg. Un ritm realist de slabire  si care sa nu iti dea complet viata peste cap inseamna cam un kilogram slabit in 10 zile – spune Cori Grămescu.



Te duci zilnic la antrenamente cori

Este gresit sa iti suprasoliciti corpul, mai ales ca slabirea nu se intampla pe durata orei de sport, ci in cele 23-48 de ore de dupa un antrenament. Organismul are nevoie de refacere pentru muschi, articulatii si sistemul nervos si hormonal, asa ca daca esti incepatoare nu ai de ce sa faci mai mult de 3 antrenamente pe saptamana.

Te suprasoliciți

Sigur ca un antrenament eficient inseamna febra musculara si se simte ca o solicitare fizica, dar nu e cazul sa te simti mizerabil la sport. Alege programe care iti plac, la care sa te simti motivata sa mergi si sa te si ajute sa elimini stressul si tensiunea negativa de peste zi. Daca iti place ceea ce faci, ai mult mai multe sanse sa si lucrezi eficient si cu chef si sa si ramai in program mai multa vreme.

Nu ai un plan de menținere

Dupa cum probabil stii, e mult mai greu sa iti mentii greutatea constanta dupa ce ai slabit decat e sa slabesti efectiv Asa ca atunci cand iei decizia de a incepe sa faci sport, alege o varianta pe care sa o poti urma in timp, pentru ca rezultatele se mentin cu perseverenta si constanta. Asa ca sala pe care o alegi trebuie sa iti fie la indemana, orarul trebuie sa fie flexibil si sa iti ofere alternative de antrenament in fiecare zi si la ore diferite.

foto Shutterstock, arhiva personală Cori Grămescu


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport