Totul despre testele de sarcina

Esti insarcinata sau nu? Poti sa-ti confirmi banuiala intr-un mod extrem de simplu, rapid si comod, apeland la un test de sarcina.

Testul de sarcina iti da un raspuns pe baza unei probe de urina, prin detectarea prezentei sau absentei hormonului de sarcina, care apare in urina doar atunci cand esti gravida. Pentru a avea un rezultat cat mai sigur, e bine ca proba de urina sa fie colectata dimineata, la trezire.

Cum il folosesti
Mai toate testele au un test-banda, prevazut cu o arie speciala – unul dintre capete sau o zona separata – de pilda, la Femina, zona rosie a benzii, pe care trebuie sa o introduci in proba de urina sau pe care trebuie sa pui doua-trei picaturi de urina (conform instructiunilor de pe ambalaj).

Femina are si o varianta caseta, care insa se foloseste similar – se toarna doua picaturi in caseta. Astepti apoi intre unul si cinci minute, iar rezultatul apare de regula sub forma binecunoscutelor liniute. O linie – negativ, doua linii – pozitiv.

Cat de sigur e rezultatul

Cu testul de sarcina poti afla daca esti gravida, chiar in jurul perioadei in care ti-a intarziat ciclul, dupa 5-10 zile de la conceptie. Asta inseamna ca el iti aduce vestea destul de repede, ceea ce este un avantaj important. Precocitatea rezultatului poate constitui, in egala masura, si un dezavantaj, deoarece chiar si cele mai sensibile marci de teste pot da un rezultat negativ fals, daca sunt folosite prea devreme.

Marja de eroare
Dupa ovulatie, poate dura intre 5 si 11 zile pana cand oul se fixeaza in uter si cel putin alte doua zile pana cand organismul incepe sa secrete niveluri detectabile de hormoni specifici sarcinii.

Asa se face ca, daca folosesti un test de sarcina inainte de aceasta perioada, rezultatul poate fi inselator. Cel mai bine ar fi sa repeti testul, la 13-14 zile dupa ovulatie. Uita-te cu atentie si pe prospectul testului, ca sa vezi daca este indicat nivelul de sensibilitate al acestuia – cu cat cifra este mai mica, cu atat testul e mai exact.

Ce gasesti in farmacii:

Pe piata romaneasca exista mai multe marci de teste, cu preturi variabile, insa principiul lor de utilizare este, in linii mari, acelasi. Iata cateva dintre variantele pe care le gasesti la noi:

Baby Test Narcis
Avantaje:
Preturi relativ accesibile
Dezavantaje:
Nu au cea mai mare precizie si trebuie sa le faci dimineata.

Barza
Avantaje: Sensibilitate ceva mai mare, pret relativ mic
Dezavantaje: Nu e chiar cel mai ieftin, este recomandabil sa fie facut dimineata.

Blue Dream
Avantaje: Este cel mai ieftin, are dimensiuni reduse, astfel ca il poti strecura in geanta.
Dezavantaje: Are o sensibilitate mai scazuta.

Clear Blue
Avantaje: Este cel mai sigur, poti sa il faci in orice moment al zilei, este dotat cu propriul recipient pentru proba de urina.
Dezavantaje: Este cel mai scump

Femina
Avantaje: Are doua variante: cu banda sau caseta; pretul este mic.
Dezavantaje: Are o sensibilitate mica.

Text: Alina Avram, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton