Traieste eco

Poate nu stiai ca…
Iarna, atunci cand folosesti cantitati mici de apa, nu trebuie sa dai drumul si la apa calda, pentru ca este nevoie de cantitati mari de energie pentru a o incalzi, tevile fiind reci. Vorbind despre apa, invata-ti copilul sa nu se mai joace cu ea. Folosim strictul necesar, apa e pretioasa.

Cum mai poti economisi. Obisnuieste-te (si invata si copilul) sa nu mai lasi luminile aprinse in camerele in care nu stati. Pentru fiecare grad cu care cresteti temperatura in casa, factura de curent creste si ea cu 5%. Nu lasa electrocasnicele in stand-by – cel mai des „pacatuim” cu telefonul mobil, al carui incarcator ramane in priza.

Daca esti mai grijuliu cu aparatura din casa, vei vedea cum nota ta de electricitate poate scadea cu 13%. In general, incearca sa regandesti sistemul tau de… gandire si sa inveti sa economisesti/refolosesti cam tot ce poti, inclusiv pungile pentru supermarket, hartia etc.

Cand mergi la drum. Cele mai multe masini au consumul minim cand merg cu viteze de pana la 70 km/h. Diferenta intre a merge cu 100 si 130 km este de 2 litri pe suta de km. Proprietarii de masini ar trebui sa verifice emisiile de noxe periodic, la fel ca si starea cauciucurilor.

Un pneu cu presiunea scazuta creste rezistenta cu 10% si consumul efectiv cu 2%, iar in 20 de secunde de stationare cu motorul pornit, se consuma mai mult carburant decat daca ai opri si reporni motorul – am aflat mai demult de pe site-ul Petrom.

25 septembrie 2009 a fost numita Global Overshoot Day – ziua in care am depasit resursele naturale pe care Pamantul ni le ofera intr-un an si am intrat in stadiul de consum peste capacitatile de regenerare ale Terrei.

Planteaza un copac. Nu numai pentru ca peste ani va exista un semn al trecerii tale pe Pamant, simbolic vorbind, ci si pentru ca, in timpul iernii, te apara de frig si elibereaza oxigen, iar in timpul verii, te fereste de caldura. Poti face din plantarea copacilor nu numai un gest ecologic, ci si un frumos moment de familie. Sunt mai multe asociatii ecologice care deruleaza periodic programe de plantari de copaci.

Stiai ca…

  • Daca iti instalezi aer conditionat undeva la umbra il faci cu 5% mai eficient si, daca il programezi la 25 de grade, in loc de 21, salvezi pana la 8% energie.
  • Daca tragi draperiile in camerele „de sud”, economisesti 5% din energia consumata de aerul conditionat pentru a raci incaperea.
  • Pozitionarea frigiderului langa masina de spalat nu e o idee buna – il fortezi sa consume mai multa energie pentru a ramane rece.
  • Cu cat mai plin este un frigider, cu atat consuma mai putin, caci are de racit mai putin spatiu.
  • Curatarea becurilor de praf iti aduce o economie de aproape 50% la factura de electricitate.

Ce masuri luam. In iunie 1972, la conferinta pe probleme de mediu a Natiunilor Unite, a fost creat UNEP – United Nations Environment Programme, care coordoneaza activitatile UN pe probleme de mediu si asista tarile in curs de dezvoltare la implementarea unor politici si practici de mediu mai „sanatoase”.

UNEP a sponsorizat derularea unor programe pentru energie solara in India (dar si Tunisia, Maroc, Indonezia si Mexic) si a atras atentia, in 2008, asupra topirii ghetarilor intr-un ritm alarmant si a faptului ca, data fiind accelerarea acestui ritm, in cateva decenii ei ar putea disparea cu totul.

Text: arhiva Edipresse; Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice