Tratamente de frumusețe periculoase în sarcină

Nimeni nu spune să renunți la ritualurile tale de îngrijire și frumusețe doar pentru că vei deveni mămică. Atunci când burtica ta crește, stima de sine poate scădea și chiar dacă știi că acumulezi kilograme într-un scop nobil, acela de a aduce pe lume un bebeluș, tot simți nevoia să te răsfeți ocazional. Atenție, însă – unele tratamente de frumusețe sunt periculoase în sarcină.

Manichiura și pedichiura

Un ritual de îngrjire de care nu te poți lipsi – manichiura/pedichiura se poate dovedi periculos în sarcină. Chiar dacă este realizată în condiții de igienă, manichiura (sau pedichiura) poate fi periculoasă din cauza substanțelor din ojă – toluenul, formaldehida și dibutilftalatul pe care le conțin foarte multe lacuri și oje sunt periculoase pentru bebeluș. Acesta poate dezvolta leucemii sau poate avea probleme respiratorii sau de formare a sistemului osos și se poate naște prematur și cu greutate mică la naștere. Dacă mergi la salon să-și faci manichiura, citește cu atenție etichetele produselor care se vor aplica pe unghiile tale și stai lângă un geam deschis, pentru a nu inhala aburi toxici.

Masajele

Nu toate masajele sunt periculoase în sarcină – cele de rexaxare te pot ajuta să scapi de disconfortul pe care îl resimți în sarcină din cauza faptului că excesul de progesteron slăbește ligamentele și articulațiile, iar centrul de greutate începe să se modifice. Sunt total contraindicate însă masajele de drenaj limfatic, de reflexoterapie sau masajele anticelulitice. La fel, toate tratamentele thermo și cele pe bază de eletrostimulare – măresc riscul de hemoragie și avort spontan.

Tratamentele cosmetice

Nu spune nimeni să nu mai mergi la cosmetică, mai ales că în perioada sarcinii, din cauza schimbărilor hormonale, pielea se descuamează mai ușor, se pot declanșa episoade de acnee și pot apărea petele de sarcină. Ai mare grijă însă ce produse folosește cosmeticiana ta – să nu cumva să conțină retinol (vitamina A este toxică pentru făt în cantități mari, iar absorbită în piele merge direct în fluxul sanguin, către bebeluș) sau acid salicilic (din cauza riscului de sindrom Reye). La fel uleiurile esențiale de levănțică, ceai negru sau verde, ienupăr, cimbru sau mentă care intră în compoziția anumitor produse sunt periculoase în sarcină.

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Feminin