TREND: ce este nasterea Lotus si de ce e o idee foarte proasta

Incet, incet, nasterea Lotus devine o practica tot mai populara si mai raspandita, insa medicii avertizeaza ca, desi suna natural, ideea este una deloc sanatoasa pentru nou-nascut. Ce este, ce presupune si care sunt pericolele in ceea ce priveste nasterea Lotus.

Ce este nasterea Lotus si ce presupune

(Atentie, continut grafic!)

In esenta, nasterea Lotus presupune limitarea interventiei medicale asupra procesului nasterii, pana la punctul in care copilului nu i se taie cordonul ombilical, ci placenta ramane atasata pentru cateva zile, pana ce cade in mod natural.

Presupusele beneficii pentru sanatatea bebelusului

Cei care promoveaza acesta metoda de a da nastere sustin ca sangele ce inca mai pulseaza din placenta este esential pentru bebelus. Un alt argument ar fi ca sangele transferat ulterior nasterii din placenta ar ajuta la o acomodare mai usoara la viata in afara uterului, avand si alte beneficii pentru sanatate.

Din acest motiv, sustin promotorii metodei, proaspetii parinti ar trebui sa refuze taierea cordonului ombilical imediat dupa nastere.

Mamele care opteaza pentru o nastere Lotus sunt nevoite sa care placenta dupa bebelus, fie intr-o lada frigorifica, fie in alte recipiente, pana cand aceasta se usuca si se desprinde.

De ce nasterea Lotus este o idee periculoasa, iar medicii o contesta

In mod obisnuit, dupa nastere, placenta este eliminata de catre cadrele medicale ca deseu biologic.

Pastrand placenta atasata de bebelus mult dupa ce nasterea a avut loc, il supui unui risc enorm de infectie.
Practic, la cateva minute dupa ce placenta a iesit la temperatura camerei, tesutul incepe si se degradeaza, ramanand in esenta o masa de celule ce intra in putrefactie.

 

 

A post shared by RDS (@rizkadwisept) on

„Riscul major este cel de infectare al placentei, iar infectia poate ajunge si la nou-nascut. Placenta e tesut mort, iar din acest motiv, sangele din ea e predispus dezvoltarii de bacterii”, a explicat Dr. William Schweizer, specialist obstetrica-ginecologie, pentru sursa.

Rolul placentei in uter vs in afara lui

 

 

A post shared by Ginkgo Philippa (@blue_storm) on

Pentru un fetus aflat in dezvoltare, placenta este esentiala si asigura transferul de nutrienti, respectiv eliminarea deseurilor de catre organismul fatului.
Odata venit pe lume insa, fatul nu mai depinde de placenta pentru a supravietui, deoarece poate respira, se poate hrani si poate elimina resturile in urma digestiei de unul singur.

Placenta acoperita cu sare, uleiuri esentiale si petale de trandafir

Nu putine sunt mamele care dau crezare acestei tehnici si isi supun bebelusii unor riscuri de infectie.
Una dintre mamele care au optat pentru nasterea Lotus si au mentinut placenta atasata de bebelus pentru cateva zile dupa nastere.
Pentru a ascunde mirosul organului ce incepuse sa se descompuna, mama a presarat sare, uleiuri esentiale si petale de trandafiri pe placenta.

TREND ce este nasterea Lotus si de ce e o idee foarte proasta 2

Sursa imagine: mom.me

In articolul scris pe mom.me, femeia sustine ca riscul ca bebelusul ei sa fi dezvoltat o infectie era zero, existand un mai mare risc ca acesta sa aiba probleme de sanatate din pricina sectionarii cordonului ombilical.

Totodata, ca argument pentru practica nasterii Lotus, mama diferentiaza cei doi copii ai sai, unul nascut traditional, celalalt prin practica Lotus. Femeia sustine ca cel venit pe lume ulterior, caruia i-a lasat placenta atasata, a dormit mult mai bine decat fratele sau si a fost mai linistit.

Mama mai mentioneaza si diferente mari de personalitate intre cei doi copii, pe care le pune pe seama faptului ca au fost nascuti prin doua tehnici diferite.

Cat adevar este in practica nasterii Lotus

 

Ca in orice alta situatie, s-ar parea ca exista o umbra de adevar in spatele acestei practici, doar ca este foarte mult exagerata. Unii specialisti sustin ca sectionarea cordonului ombilical ar trebui amanata cateva zeci de secunde/un minut din momentul in care bebelusul vine pe lume, deoarece sangele inca pulsat in acele momente de placenta ii poate fi benefic celui mic.

Imagini: Shutterstock, Instagram

Surse: livescience.comdailymail.co.uk


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere