Tristetea de vacanta

Si a venit vacanta… Toata lumea pare foarte vesela cand aude de vacanta; mama si tata ofteaza tot anul spunand ca abia asteapta sa vina concediul. In zilele cand nu prea voiam sa ma scol din pat sa merg la gradi, bunica imi spunea: „Lasa ca o sa vina vacanta mare si o sa te odihnesti.

„Da eu nu sunt obosit! Ce sa fac eu cu vacanta mare? Toata lumea merge in continuare la serviciu, eu nu. Amintirile ma rascolesc…”

Tristetea de vacanta

Mi-e dor de copii, de Doamna, de diminetile racoroase cand ma grabeam sa ajung intr-un suflet in clasa, sperand ca nu au inceput inca lectiile si ne mai putem juca putin, cu gandul la avionul din Lego pe care l-am facut si l-am indesat in cutia de pe raftul cu jocuri de constructie, de emotiile cand Doamna zicea gata, strangem jucariile, pentru ca nu stiam ce urmeaza sa ne mai arate, ce urmeaza sa facem.

Mi-e dor de raftul cu creioane si carioci aliniate frumos in borcanele cu numele fiecaruia – raftul acela avea borcane cu numele tuturor copiilor, dar parca de fiecare data imi placea sa vad si numele meu acolo – de parca eram o persoana foarte importanta.

Mi-e dor de pauza de masa, cand, chiar daca nu prea ti-e foame, vezi ca toti mananca si mancarea pare mai buna decat acasa. De panoul mare cat un perete, pe care Doamna pune lucrarile noastre si le evaluam la sfarsit – cand astepti cu emotie sa-ti laude lucrarea.

Mor de dor…

Si de Doamna imi e dor, pentru ca in fiecare dimineata ne zicea buna dimineata si zambea asa frumos… Cand aveam o problema, ne mangaia si ne intreba ce avem.

Ce mai, era buna si frumoasa. Mi-e dor de plimbarile cu clasa la teatru, in parc, la muzeu – ce ne mai distram, chiar daca mai fuseseram si cu mami, tati, bunica. Era mult mai dragut cu colegii.

Singurul care se bucura ca a venit vacanta de vara e baietelul acela plangacios, care zice mereu ca vrea la mama, sau fetita aia pe care o tine acasa bunica ei de cate ori i se pare ca ar fi vreunul dintre noi bolnav. Ei nu stiu ce inseamna sa fii „gradinitar, fiindca mai mult au stat acasa.

  • Nu fortati copilul sa se adapteze brusc regimului de vacanta; dorul de gradinita poate fi mare.
  • La inceputul vacantei, nu il trimiteti singur la tara – este bine sa incepem cu activitati de familie.
  • La inceputul si la sfarsitul vacantei, „faceti lectii pentru a iesi, respectiv intra, treptat din/in ritm.
  • Faceti tot posibilul sa va mai intalniti cu copiii de la gradi, pentru a retrai sentimentul de grup.

Daca cel mic nu este trist la sfarsitul anului scolar, inseamna ca nu s-a legat foarte tare de colegi.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau