Trucuri anti-stres pentru o mamă singură

Să fii părinte este suficient de complicat, dar ca părinte singur, ai de-a face cu toate grijile și precoupările la dublu. Iar nivelul de stres crește probabil geometric. Iată câteva trucuri care te pot ajuta să te organizezi mai bine, în așa fel încât să scapi măcar de o parte din griji.

 

 

 

Planifică-ți zilele

Planifică lucrurile, astfel încât să nu te ia prin suprindere și să eviți, pe cât posibil, situațiile stresante.

  •   gâtește câteva mese în avans și pune-le în caserole speciale la congelator. Dacă într-o zi nu apuci să faci cumpărături, te simți rău sau pur și simplu, ai rămas în pană de bani, poți apela la rezerva secretă din congelator.
  •   pregătește lucrurile cu care vrei să-l îmbraci pe cel mic mâine de astă seară sau pune-l chiar pe el, dacă e suficient de mare să facă asta (de la 3 ani în sus).
  • fă un calendar pe care să notezi toate evenimentele importante – serbări, petreceri la care sunteți invitați etc și tot ce e de făcut pentru ele, astfel încât să nu te trezești că nu ai apucat să închiriezi costumul sau să cumperi cadoul pentru ocazie.

 

Implică și copiii

  •  Implică-i pe copii în tot de ține de treburile casei și responsabilizează-i de când sunt foarte mici.
  • Învață-i să-și strângă jucăriile, după o repriză de joacă, să-și țină lucrurile în ordine.
  •  Lasă-i să ajute la treburile casei, pe măsura puterilor lor. Poate nu se vor descurca grozav la început, dar cu exercițiu, chiar îți vor fi de folos într-o zi și înplus, implicarea în treburile de oameni mari le va da senzația că sunt de folos și importanți.

Acceptă-ți limitele (și limitările)

Nu poți fi mama fantastică. Nu poți avea grijă de tot și toate 24 de ore din 24. Te vei transforma într-un roboțel plin de frustrări, iar asta te va face, într-un final, o mamă pe care nu o dorești pentru copiii tăi.

Acceptă că nu poți face totul, că nu poți juca rolul ambilor părinți dintr-o familie tradițională. Ești o mamă singură și faci tot ce poți să fii un părinte bun, dar nu vei putea fi și mamă și tată – și nu asta te-ar face un părinte (mai) bun.

Acceptă ajutorul care și se oferă (și mai bine ar fi să-l ceri!) și nu te mai pedepsi pentru toate lucrurile pe care nu poți să le faci sau să le oferi copiilor tăi.

 

Acordă-ți timp și ție!shutterstock_141062161

Pare greu sau imposibil, dar trebuie să faci în așa fel încât să-ți acorzi și tie timp doar pentru tine. Profită de weekendul în care copiii sunt la tatăl lor (dacă sunt) sau cere ajutorul cuiva care să-i supravegheze măcar pentru câteva ore, pe care să le folosești doar pentru tine.

La întrebarea 'Cine este cel mai important pentru mine'  răspunsul ar trebui să fie EU. Asta nu te-ar face o mamă egoistă, ci o mamă bună, care știe că, pentru a fi un părinte bun pentru copiii ei, trebuie să fie ea însăși bine și echilibrată. Un pic de timp acordat ție, câteva ore dintr-o săptămână, te vor ajuta să vezi lucrurile în altă perspectivă. Ai nevoie de asta,  pentru a putea lua deciziile bune ca părinte și a oferi copiilor ei un tovarăș plăcut, nu o mamă veșnic îngândurată și împovărată de griji. Nu aduce argumentul lipsei de bani sau de timp, nu trebuie să-ți încarci bateriile practicând sporturi scumpe sau ducându-te la masaje exotice. Poți face orice lucru mic și necostisitor pe care îți place să-l faci – să citeși câteva pagini în liniște, să mergi la un film, să te duci la o sală de sport fără pretenții, unde abonamentele au prețuri modice.

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton