Daca ai un bebelus care nu doarme – intai trebuie sa descoperi cauza. Multi parinti presupun ca acesta este bioritmul copilului si ii incurajeaza obiceiul de a adormi tarziu.
De obicei, cand un copil atat de mic nu doarme, cel mai probabil asta se intampla pentru ca a ratat un episod de somn din timpul zilei, iar seara e mult prea obosit sa poata adormi.
Parintii care se gandesc ca va dormi mai bine seara, trebuie sa stie ca bebelusii nu functioneaza asa – „cu cat dorm mai mult pe timpul zilei, cu atat vor adormi mai bine seara”.
Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, bebelusii au nevoie de rutina pentru a se putea odihni – si rutina presupune un program regulat pe timpul zilei, dar si un ritual de seara.
Daca nu aveti un bebelus cu totul si cu totul iesit din comun, va dori sa atipeasca putin la cam o ora si jumatate-doua dupa ce s-a trezit. Daca a facut ochi la 7, la 8.30 va dori o portie de somn. Dupa masa de ora 10, urmatoarea portie de somn ar trebuie sa fie pe la ora 12.
Ora de culcare nu trebuie sa fie amanata mai mult de 22. Stabilirea unui bun program pe timpul zilei influenteaza cresterea copilului – daca doarme prea mult, va sari peste mese, daca doarme prea putin, va fi mult prea obosit sa se poata hrani suficient cand vine ora de masa.
12 ore de somn pe zi este, in medie, perioada de odihna pentru un bebelus in primele sase luni de viata. Fiecare bebelus este, evident, diferit.
Problemele de somn ale bebelusului sunt, de cele mai multe ori, cauzate de catre parinti. Fie pentru ca se reped in camera copilului la primul scancet, sa vada ce este in neregula, si trezesc bebelusul care altfel ar fi adormit imediat la loc, fie pentru ca nu considera importanta respectarea unui ritual legat de somn.
Multi parinti amana prea mult momentul baitei de seara si, eventual, dupa respectiva baie si masajul de noapte buna, incep sa se joace cu cel mic, pe care il vad, de obicei doar seara, ca si cum ziua de-abia ar fi inceput.
Ca atare, copilul va percepe mesajul ca, dupa baia de seara, e timpul pentru distractie, nu pentru somn….Pentru crearea unei deprinderi sanatoase in materie de somn, e bine sa stii ca bebelusul trebuie dus in patul lui cand e inca treaz, nu adormit la voi sau in brate si pus ulterior in pat.
Text: revista Baby; Foto: Shutetrstock.