Tu știi ce conține sandvișul copilului? Lista aditivilor alimentari periculoși care se regăsesc în salamuri

Un studiu APC făcut pe 51 de tipuri de salam arată că pe lângă conținutul ridicat de sare din mezeluri acestea conțin și mulți aditivi periculoși, mai ales pentru copii, unii chiar interziși în UE.

În cele 51 de tipuri de salam analizate de APC s-au găsit nu mai puțin de 26 aditivi alimentari și alte substanțe, dintre care unele riscante pentru sănătate, mai ales în cazul copiilor. Așadar, consumul de astfel de produse în mod constant și pe termen lung reprezintă un risc major pentru sănătate.

Ce aditivi alimentari periculoși se regăsesc în salamuri

Carmin/coşenilă – 63% dintre salamurile testate sunt colorate cu carmin/coșenilă. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Acidul carminic poate provoaca rinite, astm, eruptii cutanate si distruge vitamina B12.

Caragenanul – la 22% dintre salamurile testate s-a folosit caragenanul ca agent de îngroşare. Caragenanul (E407) este un gelifiant. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. În UE este interzis a fi utilizat în formulele pentru bebeluși din motive de precauție.

Nitritul de sodiu  – la 96% dintre salamurile testate s-a folosit nitritul de sodiu ca şi conservant. La nivelul Uniunii Europene este permis a fi utilizat numai în amestec cu sarea într-o proporție de 0.0625%. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

Monoglutamatul de sodiu – la 35% dintre salamurile testate s-a folosit monoglutamatul de sodiu ca intensificator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului.

Conținutul de sare din salamuri

51% dintre salamurile feliate conțin pe suta de grame cu 76% mai multă sare decât este recomandată zilnic de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Iar acest lucru este cu atât mai periculos pentru copii, pentru că le suprasolicită într-un mod extrem de riscant rinichii.

Studii recente arată că un consum zilnic peste 40-50 de grame de mezel este periculos pentru sănătate din cauza riscurilor iscate de conținutul de nitriți și nitrați, care creează pH acid în organism și asigură condiții pentru instalarea temutului cancer.

„ Salamurile figurează pe lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor de către Ministerul Sănătăţii, deoarece au un conţinut de grăsimi saturate mai mare de 5 grame per 100 grame produs şi un conţinut de sare mai mare de 1,5 grame per 100 grame produs. Având în vedere conţinutul ridicat de sare şi unii aditivi alimentari cu risc cancerigen, salamul feliat nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor şi a adulţilor cu sindrom metabolic şi boli asociate acestuia. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate, aspectul produsului şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare', spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC.

Sursă: APC
Foto:Hepta


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton