Tu ştii ce să faci când dispare copilul tău?

Este o realitate. Un coşmar. O filă tristă dintr-o poveste frumoasă. Nici un părinte nu crede că i se poate întâmpla lui acest lucru. Până într-o bună zi, când se confruntă cu această problemă sfâşietoare. Ca în orice situaţie-limită, fiecare secundă contează!  Specialiştii Centrului Român pentru Copii Dispăruţi, singurul ONG-ul specializat din România pe această problematică ne oferă câteva sfaturi utile în acest sens.

 

Primele 24 de ore:

  • raportează cazul imediat la 116000 (Centrul Focus) şi la 112 (Poliţie).
  • încearcă să-ţi aminteşti îmbrăcămintea, obiectele personale care erau în posesia copilului la momentul dispariţiei. Orice detaliu este important!
  • fă o listă cu posibilele locaţii în care copilul s-ar putea afla şi încearcă să-ţi aminteşti orice infomaţie care ar putea avea legătură cu dispariţia. Furnizează toate aceste date specialiştilor FOCUS şi poliţiei.
  • oferă cât mai multe detalii despre împrejurările dispariţiei, chiar dacă este vorba despre întâmplări jenante sau de situaţii conflictuale.
  • descrie cât mai detaliat cum arăta copilul în ziua disparitiei şi precizează dacă copilul prezintă semne particulare (aluniţe, cicatrici). Este foarte important, de asemenea, să menţionezi diferite tabieturi sau obişnuinţe pe care le-ai remarcat la copilul tău.
  • păstrează-ţi calmul, trebuie să rămîi activ şi lucid pentru a putea furniza toate informaţiile necesare celor implicaţi în procesul de căutare a copilului.

 

După 48 de ore:Macheta

  • nu lua/ arunca nimic din camera copilului
  • gândeşte-te la preferintele copilului şi notează-le pentru că ar putea fi indicii legate de dispariţie
  • menţionează orice schimbare de comportament care ţi-a atras atentia (noi prieteni) sau despre persoanele la care făcea referire în ultimul timp şi comunică informaţiile experţilor de la FOCUS şi poliţiei.

 

Campania Un copil găsit'

Pe parcursul lunii decembrie, Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS derulează o campanie de conştientizare şi strângere de fonduri pentru 116000-singurul hotline din România care sprijină minorii dispăruţi şi familiile acestora. Din 2007 şi până în prezent, specialiştii FOCUS au gestionat peste 2.400 de cazuri, doar în 2012 înregistrând 13.840 de apeluri telefonice şi peste 2.000 de ore de consiliere acordată familiilor copiilor dispăruţi. Tot cei care doresc să se alăture acestei campanii, pot dona 2 Euro, trimiţând un SMS la 8841.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie