Tulburarile de comportament

Cum facem fata tulburarilor de somn? 

Ne pregatim de gradinita – este primul mare pas pe care il face copilul in viata lui pentru adaptarea la colectivitate, asa ca pregatirea trebuie 
inceputa cu luni de zile inainte de marele pas.

Somnul copilului de 2-3 ani este, de obicei, agitat. Peste 40% dintre copiii de 2 ani se trezesc cel putin o data pe noapte. Sunt treziri zgomotoase, se repeta, de obicei, in fiecare noapte, si e de inteles de ce parintii cedeaza foarte usor si iau copilul in patul lor. Reamintesc, insa, ca este destul de greu dupa aceea sa dezvatam copilul de a dormi in patul parintilor.

Avem nevoie de rabdare sa trecem peste cele cateva saptamani/luni de somn agitat. In aceasta perioada, nu vom deveni sclavii trezirilor sale, sarind din pat la orice foiala, nu vom certa copilul, nu vom aborda o atitudine inconstanta: azi il mangai si ii vorbesc frumos, maine il cert etc.

Mai bine sunt atent sa aiba suficienta activitate fizica peste zi, scurtez somnul de zi si stabilesc ritualuri de nani (care creeaza confort si siguranta copilului). In niciun caz, nu astept ca dificultatile de somn sa dispara de pe o zi pe alta.

Nu trebuie sa recompensam furiile acordand atentie copilului in timpul lor si incercand sa il calmam. Este pierdere de vreme…

Am invatat multe lucruri 
Acum suntem mari si ne pricepem la mult mai multe lucruri decat in urma cu un an si ceva.

  • Stim sa facem la olita sau chiar la wc.
  • Stim sa ne spalam pe maini, sa ne incaltam, sa imbracam hainute simple.
  • Stim sa tinem creionul corect, sa facem cercuri si linii pe foaie, modelam mingiute si serpisori din plastilina, taiem cam aiurea cu foarfeca, dar ne straduim.
  • Stim sa vorbim in propozitii, chiar daca mai stalcim cateva sunete, invatam poezii scurte, cantam, dansam si ne plac la nebunie povestile.
  • Ne jucam frumos si mult mai complex decat inainte.
  • Ne concentram pe activitati mai mult de 10-15 minute, asa ca am cam putea merge la gradinita, stim sa numaram pana la 5, stim despre animale, pasari, mijloace de transport, fructe, legume.
  • Alergam usor, sarim in doua picioare ca iepurasii, ne cataram peste tot si coboram singuri scarile.
  • Stresam orice adult prindem in raza de actiune cu nesfarsite „de ce-uri” despre tot ce vedem in jur.

Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din 2 - 3 ani