Tusea, cum o combati

Cand frigul isi intra in drepturi, parintii stiu ca vor ajunge mai des la medic. Tusea – productiva, seaca, latratoare – este „vedeta” in infectiile de natura virala.

De cate tipuri este tusea:
Exista mai multe feluri de tuse si nu toate indica prezenta unei boli. Tusea este cel mai comun simptom ce ii ingrijoreaza pe parintii care ajung in cabinetul unui medic pediatru.

La bebelusi si copii mici, tusea este cauzata adesea de secretii nazale prost aspirate si care, acumulate, pot determina chiar si aparitia varsaturilor.

Alte episoade ocazionale de tuse – care apar in timpul zilei, dupa o activitate fizica in aer liber, atunci cand temperatura de afara e scazuta, sau dupa ce ai pulverizat diferite substante odorizante prin casa – nu ar trebui sa te ingrijoreze.

In sezonul rece, insa, parintii au de cele mai multe ori dreptate atunci cand se ingrijoreaza din cauza anumitor episoade de tuse. Infectiile respiratorii acute sunt diagnosticate frecvent in aceasta perioada.

Infectii respiratorii
Chiar si un copil care dispune de mecanisme de aparare antiinfectioasa pulmonara poate contracta, in medie, sase-opt infectii respiratorii pe an, mai ales daca a intrat in colectivitate.

Cel mai frecvent, infectiile respiratorii acute sunt virale sau bacteriene, dar exista si cazuri in care sunt produse de ciuperci sau alte microorganisme.

Infectiile cailor respiratorii superioare – asa numitele IACRS – cuprind afectarea nasului, faringelui, uneori si a amigdalelor.

Suspecta: gripa
Tusea latratoare este cea care ii sperie pe parinti cel mai tare – ea este un indiciu ca laringele este afectat si atunci diagnosticul se duce probabil in zona laringita, traheobronsita, pneumonie.

Cand vorbim despre astfel de infectii, nu numai un singur punct anatomic este afectat, mai ales daca apare o suprainfectie bacteriana. In lunile de iarna, orice tuse este suspectata ca simptom de gripa.

Despre raceala si gripa aveti mai multe informatii in materialul urmator, asa ca aici ne vom rezuma doar la a spune ca puteti suspecta o gripa daca tusea este seaca, nasul – infundat, copilul se simte foarte obosit, are febra mare (peste 38 de grade), dificultati in a respira, senzatie de voma.

O tuse insotita de ochi inrositi, nas infundat sau vesnic curgand, stranut, respiratie dificila, iritatii, dureri de stomac, diaree, senzatie de voma – poate semnala o alergie.

Tusea persistenta, care apare si dipare brusc, indica prezenta unui factor iritant – de obicei, fum de tigara sau poluare industriala. Tusea insotita de regurgitare frecventa, episoade de voma, agitatie si pierdere in greutate indica un reflux gastroesofagian.

De urgenta
Tusea slaba, insotita de variatii de culoare la nivelul pielii, dificultati in respiratie, chiar lesin, este caracteristica pentru situatia in care cel mic a inghitit accidental sau voluntar un obiect de mici dimensiuni, care ii obstructioneaza caile respiratorii. In acest caz, mergeti imediat la camera de garda a celui mai apropiat spital de urgenta!

Alte situatii
Tusea in cascade – 30 de secunde de tuse, urmate de o pauza in care copilul da semne ca ar vrea sa inhaleze mai mult aer, ca aerul parca nu ii ajunge – plus febra moderata, ochi rosii, diaree indica infectia cu Pertussis.

In acest caz, medicul va prescrie imediat antibiotice, care nu vor vindeca insa tusea, doar vor reduce riscul de raspandire a bolii.

Naturiste
Parintii copiilor prescolari afectati in proportie mai mare de episoade recurente de infectii respiratorii, cu afectare a laringelui, se indreapta, in cele mai multe dintre cazuri, spre remediile naturiste, caci medicamentele antitusive au mai multe efecte secundare decat beneficii pentru cei foarte mici.

Ce poate fi…

  • Tusea productiva, frecventa, chinuitoare, urmata chiar de episoade de varsaturi, secretii nazale abundente, este de obicei asociata cu traheita (traheo-bronsita). In cazul unui astfel de diagnostic (pus de medic, nu de parinti, dupa lecturile pe net), se administreaza antibiotic, mucolitice, medicatie antialergica si, la nevoie, bronhodilatatoare.
     
  • Febra mare, tusea productiva frecventa pot indica o pneumonie – caz in care medicul va prescrie, de obicei, antibiotice, antitermice, antialergice, expectorante si bronhodilatatoare.
     
  • Disfonia (raguseala), tusea latratoare, greutate in a respira, plus febra – caracterizeaza laringita.

Text: arhiva Edipresse; Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate