Un bebeluș a murit după ce i s-a administrat un supliment cu vitamina D

Un bebeluș în vârstă de 10 zile, din Franța, a murit sufocat după ce a primit o doză de Uvesterol D, supliment de vitamina D. Franţa ia acum măsuri pentru suspendarea vânzării acestui medicament.

Autoritățile franceze nu au divulgat imediat știrea morții bebelușului, ceea ce a născut ulterior și mai multe suspiciuni.

Se pare că una dintre probleme ar fi fost natura uleioasă a Uvesterol D, spre deosebire de cea lichidă a altor suplimente de vitamina D, care poate provoca depuneri în gâtul nou-născuţilor. O altă problemă ar reprezenta-o faptul că substanţa se administrează cu o pipetă din plastic. Dacă aceasta este băgată prea adânc în gura nou-născutului sau dacă acesta tocmai a fost hrănit, există riscul de sufocare.

Agenţia franceză pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) a declarat că există o „legătură probabilă' între deces şi Uvesterol D, administrat cu pipeta, şi le-a recomandat părinţilor să folosească un alt supliment de vitamina D.

Presa franceză susține însă că Uvesterol D se află de ani de zile în centrul unei controverse privind modul de administrare, în urma mai multor cazuri dovedite de accidente.

Care este rolul Vitaminei D

Asigură împreună cu calciul și fosforul dezvoltarea unor oase puternice. Copiii care nu primesc destulă vitamina D se pot prezenta cu rahitism, caracterizat prin dureri osoase, creștere deficitara în înălțime și un risc crescut pentru fracturi. Cantitatea necesară este de 400 UI (unități internaționale) pe zi.

Alimente bogate în vitamină D: peștele și ficatul de cod, dar și laptele și ouăle întregi.

Citește și: Simptome pentru rahitism – nu le ignora!

Suplimentele de vitamina D 

Climatul temperat continental din zona noastră face absolut necesară administrarea unor suplimente de vitamina D și această din primele săptămâni de viață ale copilului.

Mai exact, începând de la vârsta de 14 zile până la un an și jumătate (unii pediatri recomanda chiar până la vârstă de doi ani), indiferent de anotimp, copilul trebuie să primească zilnic 400 de unități de vitamină D.

Pe piața din România sunt mai multe produse de acest tip, sub formă de picături sau păștile. Foarte folosit este Vigantolul. Două picături din acest medicament îi asigură bebeusului doza zilnică de vitamină.

Citește și: Vitamine și minerale esențiale pentru copii


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate