Un copil cu varicelă hemoragică a ajuns de urgență la Spitalul Victor Babeș din Timișoara

Un copil de 7 ani a fost internat la Spitalul Victor Babeș din Timișoara cu o maladie extrem de rară. Copilul suferă de varicelă hemoragică, apărută pe fondul unei afecțiuni oncohematologice, notează observatornews.ro.

Diferența majoră față de forma de varicelă pe care o știm cu toții este că veziculele apărute pe corp în cazul acestei boli infecțioase devin hemoragice.

„Apar echimozele cutanate și apoi sângerări ale mucoaselor”

Varicela hemoragică are un debut atipic. Cu toții știm că varicela se manifestă printr-o erupție pe piele, cutanată, sub formă de vezicule. Erupția apare inițial la nivelul pielii păroase a capului, după care se extinde pe tot corpul. În aceste vezicule este sânge.

Astfel, apar echimozele cutanate și apoi sângerări ale mucoaselor. Ceea ce s-a întâmplat și în cazul pacientului internat în spitalul nostru. Copilașul are, însă, și o trombocitopenie, o afecțiune hematologică ce duce la scăderea numărului de trombocite la nivel sangvin. La o persoană sănătoasă numărul trombocitelor este de peste 150.000/microlitru.

Dr. Mihai Craiu: „Banala' varicelă poate produce leziuni cerebrale. Vaccinați-vă copiii!

În momentul în care a ajuns în spitalul nostru, copilul avea 2000 de trombocite/microlitru. Am reușit, însă, în doar câteva zile să îl echilibrăm, să îi creștem numărul la peste 10.000', a declarat dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

S-a mărit numărul cazurilor de varicelă

Potrivit medicilor, starea de sănătate a copilului s-a îmbunătățit. Nu au mai apărut vezicule noi pe corpul lui, iar cele vechi încep să se vindece. Băiatul va mai rămâne internat în spital, sub monitorizarea medicilor.

Medicii mai spun că în ultimele săptămâni cazurile de varicelă s-au înmulțit. Boala poate duce la apariția unor complicații severe precum pneumonii, otită, encefalită sau chiar septicemie.

În ultimele săptămâni, am avut un aflux ridicat de cazuri de varicelă venite în Ambulatoriu. Vorbim de 6-7 cazuri pe săptămână. Pacienții nu au avut însă forme grave, așa că nu au necesitat internare.

Complicațiile apar de obicei la sugari, la femeile însărcinate, la persoane imunodeprimate, cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente sau a unor afecțiuni. Complicațiile severe includ pneumonii, otită, encefalită, hemoragie, infecții bacteriene ale pielii, chiar septicemie', spune dr. Adelina Marinescu.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri