Un copil la ”bătrânețe” – 4 motive pentru care să-l faci

 

… fie că se petrece mai devreme sau mai târziu. Dar, dacă te hotărăşti să faci un copil după 35 de ani, e bine să ştii avantajele şi dezavantajele acestei alegeri.

Merită să încerci şi mai târziu…

1. …pentru că ai stabilitate.

După vârsta de 35 de ani, valurile vieţii nu te mai poartă ca la 20. Viaţa ta a devenit probabil mai stabilă, atât din punct de vedere financiar, cât şi din cel al relaţiei cu partenerul. Acum îi poţi oferi copilului tot ce are nevoie şi ai mai mult timp să te ocupi de el.

2. …pentru că un copil îţi va face viaţa mai frumoasă.

Indiferent la ce vârstă devii mămică, micuţul va da vieţii tale un nou sens. Oferind şi primind afecţiune, tu şi partenerul de viaţă veţi deveni mai apropiaţi.

3. …pentru că eşti mai precaută.

Un copil la bătrânețe – sunt multe argumente contra ideii. Dar uite și câteva motive pentru care merită să faci un copil la bătrânețe.

Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât devii mai responsabilă şi mai conştientă de pericolele pe care trebuie să le eviţi. Acum vei avea mai multă răbdare şi vei fi mai înţeleaptă în educaţia pe care i-o dai copilului.

4. …pentru că te întinereşte.

Oricât de incredibil ar suna, studiile ştiinţifice au arătat că aducerea pe lume a unui copil după vârsta de 35 de ani îţi creşte durata de viaţă şi te face să arăţi şi să te simţi mai tânără. În plus, solicitările la care te supune copilul te vor face mai energică.

Care sunt riscurile?

1. Poţi avea probleme de fertilitate

Şansele de a rămâne însărcinată scad cu 3-5% în fiecare an, după vârsta de 30 de ani. Astfel, conform statisticilor, procentul posibilităţii unei femei de 40 de ani de a rămâne însărcinată în decursul a trei luni se situează la doar 15%.

2. Pot apărea complicaţii

La 40 de ani riscul de pierdere a sarcinii este de trei ori mai mare decât la 30 de ani. După această vârstă, mai mult de jumătate dintre sarcini sfârşesc printr-un avort spontan, iar riscurile de a naşte un copil cu Sindromul Down cresc. De asemenea, e mai mare riscul batranete12apariţiei hipertensiunii şi a diabetului. Recunoscute din timp, acestea pot fi tratate.

Dacă te hotărăşti să faci un copil

– renunţă din timp la alcool şi la ţigări;
– hrăneşte-te sănătos;
– fă-ţi testele preventive;
-informează-te cu privire la perioada de sarcină şi la primii paşi în creşterea copilului.

 

text Libertatea pentru femei, foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie