Un copil roman cu autism va fi tratat cu propriile celule stem

Un copil roman cu autism va fi tratat cu propriile celule stem stem recoltate la nastere din sangele cordonului ombilical. Este o premiera medicala care se desfasura la Duke Univiersity Medical Center din Statele Unite, unul din centrele internationale cu experienta in transplant si medicina regenerativa.

Un copil roman cu autism va fi tratat cu propriile celule stem in SUA

Este o premiera medicala pentru ca este pentru prima data cand un copil roman cu autism va fi tratat cu propriile celule stem, recoltate la nastere din sangele din cordronul omblical.

Pentru prima dată, un copil din România, diagnosticat cu tulburări de spectru autist, urmează să fie tratat cu propriile celule stem din sângele cordonului ombilical. Terapia va avea loc la Duke University Medical Center (SUA), unul dintre cele mai cunoscute centre la nivel internaţional, cu experienţă de zeci de ani în transplant şi în medicina regenerativă”, se arata intr-un comunicat de presa emis de o retea de clinici private din Romania.

Procesul premergator interventiei

Celulele stem au fost recoltate la nastere din cordonul omblical si au fost stocate timp de 4 ani.

„Familia si-a dorit foarte mult sa faca parte din acest program, iar in 2017 a luat decizia de a realiza terapia autologa (sau terapie cu celule proprii) la acest centru medical renumit pentru premierele medicale si succesul inregistrat pe parcursul a zeci de ani. Tot in 2017 au inceput demersurile realizate alaturi de Banca Centrala de Celule Stem pentru parcurgerea tuturor etapelor dintr-un proces complex, din care trimiterea probei era doar varful aisbergului. Trimiterea probei este ultimul pas dintr-un proces ce vizeaza nu doar selectia foarte riguroasă a candidatilor eligibili pentru tratament, ci si a unitatilor de celule stem care se califica pentru astfel de terapii celulare”, a declarat pentru clinica privata, dr. Tudor Panu, directorul Bancii Centrale de Celule Stem.

Speranta pentru copilul roman diagosticat cu autism

Dupa ce au fost facute o serie de teste, copilul a fost acceptat de catre Duke University Medical Center sa intre in procesul de selectie pentru terapie.

Nu as putea exprima in cuvinte bucuria pe care am avut-o in momentul in care am aflat ca am fost acceptati in programul de selectie in vederea tratamentului. Chiar daca ne asteptau multi pasi inainte, am stiut ca toate eforturile noastre vor da roade. Simteam ca urma sa primim confirmare pentru parametrii probei stocate in Romania, stiam ca tot ce urmeaza este doar un demers logistic catre o noua speranta pentru baietelul nostru. Le dorim si altor parinti cu copii care sufera de autism sa aiba speranta si curaj pentru aceste tipuri de terapii pentru ca sunt sanse foarte mari sa apara si rezultatele.', a declarat tatal copilului pentru clinica particulara care a facilitate transplantul.

Sursa: Centru Medical Privat
Foto: Shutterstok.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton