Un program echilibrat

A inceput anul scolar si pe unii dintre noi parca ne-a cuprins o boala ciudata – aceea de a umple cu orice pret timpul copilului. Ca sa ne simtim parinti mai buni, ca sa ne asiguram ca il dotam cu de toate, ca sa stie cat mai multe… De fapt, de ce?


1. Nu exagera cu optionalele

„La ce il inscriem anul acesta pe asta mic? La limba straina, fara in­­­doiala, la un sport sau doua (variantele clasice: karate, dans, tenis, inot), pian sau vioara ori ceva de genul acesta, pictura, cursurile acelea speciale pentru copii isteti…. Si lista poate continua abuziv, umpland pana la refuz zilele saptamanii si golind buzunarele parintilor. Nu e prea mult?

„Dar ce, e mai bine sa il lasam sa stea cu orele la TV sau calculator? Ori sa bata maidanul? Ca ati vazut cate se intampla pe strazi!. Dar de ce trebuie sa vedem lucrurile numai in extreme? Un program echilibrat pentru un copil echilibrat inseamna cu totul altceva. Si, culmea, nu incepe cu numarul de optionale, ci cu ora de trezire. La ce ora se trezeste copilul tau? Sper ca raspunsul este – la ora 7, cel tarziu la 7.30 dimineata. Caci se culca cel mai tarziu la ora 22.00, indiferent ca are 4 sau 16 ani. Spre binele lui.

2. Pregatiti totul din timp

Copilul tau are timp sa isi ia micul dejun in fiecare dimineata? Daca nu are, sa isi faca timp. Si micul dejun sa nu fie alcatuit din prajeli, ciocolata sau alte dulciuri concentrate. Are timp destul sa se spele (singur) si sa se imbrace (tot singur)? Daca nu, inseamna ca trebuie sa il trezesti cu 15 minute mai devreme. Are deja ghiozdanelul facut pentru gradinita sau scoala? Trebuia sa fie facut de aseara. Sper ca nu bajbaiti dimineata dupa haine, ciorapi si ca ati stabilit de cu seara cu ce se imbraca.

Citeste continuarea in revista BABY, editia octombrie.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista