Un tatic de nota zece

Un tatic implicat va avea un copil care va invata mai bine, va avea stima de sine crescuta si vulnerabilitate mai scazuta la depresie, decat cu copil cu un tata neimplicat.

Taticul de astazi este mult dife­rit de aducatorul de paine pe masa familiei de acum 30 de ani.

Este mai afectuos, isi exprima mai eficient emotiile, sta mai mult cu copiii lui si nu se teme ca asemenea atitudini ii stirbesc in vreun fel masculinitatea sau locul de cap al familiei.

Poate si pentru ca nu vrea ca fiul lui sa aiba tot asa de putine amintiri cu tati cum are el. Vrea sa faca lucrurile diferit. Nu trebuie insa sa ne imaginam ca s-a intamplat vreo mu­ta­tie genetica, totusi.

Pentru ca, inca, un tata obisnuit de azi isi petrece, in medie, 6,5 ore pe sapta­ma­na cu copilul lui, adica mai putin de o ora pe zi, si mult mai putin decat o mamica.

Oricum, tot e mai bine decat tatii de acum 30 de ani, care stateau cu familiile lor, in medie, 2,6 ore pe saptamana.
Si astazi, timpul petrecut tata-copil nu mai inseam­na ca el sa stea alaturi de copil si sa se uite la meci, ci inseamna chiar timp de calitate.

Tatal de astazi se joaca, dragaleste copilul, isi arata deschis afectiunea, nu mai este re­ce si distant cum era tatal lui. Taticul de azi nu este numai mandru de copiii lui, ci este mandru ca este tatic.

A fi tatic este de acum un lucru care ii descrie pe tatii de astazi, iar munca (serviciul) nu mai este o sursa a identitatii lor, ci numai unul din lucrurile pe care ei le fac. Tatii tind sa se joace cu copiii mult mai fizic decat mamicile.

6,5 ore petrece in medie un tata cu copilul intr-o sap­tamana.

In copilaria mica, modul diferit in care mama si tata interactioneaza cu copilul il stimuleaza pe acesta sa isi dezvolte diferite abilitati. Desi mama si tata pot avea aceleasi tehnici parentale, tatii tind sa se joace fizic mai mult cu copiii decat mamicile.
Pe termen lung, un tatic implicat, impartirea res­pon­­sabilitatilor intre parinti ofera si un model de rol pentru copil, il va invata pe acesta cum sa se com­porte in familia pe care o va avea peste cativa ani.

Pentru ca vor sa fie un model, taticii se vor controla mai bine si vor renunta la anumite comportamente.

„Poti renunta la anumite obiceiuri daunatoare, spune un tatic, care a renuntat la fumat cand s-a nas­cut copilul sau, desi, inainte, nici rugamintile sotiei si nici macar avertismentele medicului de fami­lie nu-l convinsesera de asta. Si, in plus, nu mai bea decat rar cate un pahar cu alcool.

Pentru ca voia sa fie un model pentru copilul sau. „Nu vreau sa ma considere un dependent de tutun sau un betiv. Studiile arata ca barbatii casatoriti si care au si copii dezvolta comportamente ce denota cresterea responsabilitatii.

Au grija de propria dieta si vor ca celor mici sa nu le lipseasca mancarea sanatoasa.

Ca tata, ai mai multa grija la ce mananci – desi uneori mai esuezi cu copil cu tot pe la fast-food, in general ai mai multa grija sa te hranesti sanatos: „Inainte de a avea copilul eram fan hamburgeri, cipsuri, pizza. Acum prefer mancarea gatita si am grija ca de pe masa copilului meu sa nu lipseasca fructele si legumele proaspete, pestele.

Te tine in forma – numai cine nu are copil nu stie cat de flexibil si de agil trebuie sa fii ca sa ii faci fata. „Daca nu esti astfel, risti. Trebuie sa ai grija de tine si sa te mentii in forma pentru ca mis­ca­rile greoaie te impiedica sa reac­tionezi prompt la solicitarile unui copil. Ma motiveaza sa ma mentin in forma, spune un tatic.

Devin constienti de propriile probleme de sanatate si fac mai mult sport.

Copilul te tine sanatos – nu numai pentru ca iesi mai mult in aer liber pentru a plimba copilul, ci si pentru ca, mergand tot mereu cu el la medic pentru vizitele periodice, devii mai constient de necesitatea de a te mentine sanatos si incepi sa te verifici si tu.

Relationarea cu copilul este o modalitate de eliminare a stresului.

Un tatic implicat este un tatic mai putin stresat – desi grijile cu copilul sunt o sursa de stres, relationarea cu el este o modalitate de eliminare a stresului.

Studiile arata ca taticii care au relatii familiale sanatoase sunt mai putin vulnerabili la proble­me de sanatate generate de stres. Tatii care au rela­tii bune cu copiii lor vor suferi in mai mica masura de dureri precor­diale, insomnie, indigestie, ameteli, slabiciune.

Poate, unii tatici – cand se gan­desc la casnicie si copii isi simt libertatea restrictionata oarecum, dar realizeaza apoi ca viata de parinte le face existenta mai bogata.

O noua generatie
Taticii de astazi redefinesc paternitatea – ei petrec mult mai mult timp cu copiii lor, si tind sa prioritizeze familia in fata carierei.

Este adevarat ca tiparele in virtutea carora functionam de generatii intregi nu pot fi schimbate peste noapte, dar este un semn bun pana si faptul ca astazi nimeni nu mai este surprins daca un tatic isi ia concediu de crestere a copilului.

Taticii de nota 10 au un puternic sentiment de mandrie si stima de sine crescuta pentru ca sunt vizibile cu ochiul liber efectele pozitive pe care le are interactiunea tatalui cu copilul sau si acest lucru da o satisfactie enorma – la urma urmei, sa fii om de succes inseamna sa fii si un parinte de succes.

Si asa cum te mandresti cu o promovare sau cu o prima la salariu, cel putin la fel de mandru esti de succesele copiilor tai, caci meritul iti apartine si tie intrucatva.

Text: Cristiana Haica, Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton