Unghii si par – Trucuri de ingrijire

Se spune despre unghii ca sunt cartea de vizita a unei femei. Afla mai multe despre cum sa le ingrijesti, dar si despre ingrijirea parului.

UNGHIILE:
Cat de repede cresc
– Cresterea unghiilor depinde de mai multi factori: mostenirea genetica, varsta, alimentatia si starea de sanatate generala a organismului, dar si mediul in care traiesti si lucrezi.

In medie, unghia unui adult creste cu minim trei-cinci milimetri pe luna, iar pentru ca sa se regenereze complet, este nevoie de cinci-sase luni.

In zonele cu clima calda, unghiile cresc mai repede. Aspectul si sanatatea unghiilor depind foarte mult si de produsele de ingrijire pe care le folosesti.

Pilire si cuticule – Directia de pilire a unghiilor este dinspre exterior spre interior, evitand miscarile de inainte-inapoi, care distrug unghia.

Cuticulele, care protejeaza zona delicata a radacinii unghiei, trebuie date cu un produs emolient si impinse usor, in sens invers cresterii lor, cu un betigas din lemn invelit cu vata (sau cu un betisor pentru urechi).

Feriti-va de… – Apa si detergentii ataca unghiile. Se recomanda purtarea manusilor in timpul menajului sau cand gradinaresti, de exemplu.

Unghiile au nevoie de ingrijire permanenta, mai degraba decat de actiuni intensive, dar ocazionale. Seara, inainte de culcare, aplica o crema de maini si, eventual, un produs special destinat ingrijirii si sanatatii unghiilor.

Pentru indepartarea lacului de unghii, pune cativa stropi de solvent pe o discheta demachianta, preseaza putin unghia si indeparteaza lacul de la baza spre varf.

Lacuri de unghii – Se aplica pe toata suprafata unghiei, din trei miscari: de la baza, apoi spre varf, pe fiecare fateta a unghiei. Evita sa suprapui aceste miscari – altfel, vor aparea dare pe unghie. Aplica un strat, asteapta sa se usuce si repeta.

Alimentatie – Desi produsele speciale pentru ingrijirea unghiilor si toate ritualurile de ingrijire ajuta mult, ele nu au o mare eficienta in lipsa unui regim de viata sanatos si a unei alimentatii echilibrate.

Bunicile noastre se ingrijorau la aparitia petelor albicioase sub unghii, semn care indica o lipsa de calciu. Unghiile fragile, casante sau cele care se incapataneaza sa creasca sunt un semn ca ceva e in neregula.

Ce se poarta – O manichiura completa dureaza 30-40 de minute si ar trebui sa „tina cel putin o saptamana daca se folosesc produse de calitate. In materie de tendinte, doua sunt curentele care se „contrazic de multi ani: lacuri de unghii incolore sau bej si roz-pal confera unghiei un aspect natural, ingrijit.

Noua generatie de pigmenti permite crearea de reflexe metalice, nuante gloss, dar si culori curcubeu – violet, fucsia, galben- lamaie.

PARUL:
Ai grija la… – Soarele nu este tocmai prietenul parului: il deshidrateaza, il decoloreaza si il usuca foarte tare. Cand soarele incepe sa arda, este bine sa porti o palarie, o sapca sau o bandana si/sau sa apelezi la produsele speciale cu protectie UV.

La fel, apa de piscina, saturata cu clor, ataca firul de par. Este recomandat sa porti o casca de fiecare data cand intri in bazin sau sa aplici inainte produse de protectie.

Mit si realitate – Daca te tunzi des sau la zero, ti se indeseste parul – se spune. Ritmul de crestere a parului este dat in primul rand de factorii genetici, apoi de alimentatie si de starea de sanatate a organismului.

Pe de alta parte, specialistii recomanda tunderea varfurilor la patru-sase saptamani, pentru a evita despicarea lor si a ajuta la regenerare. Daca vrei un par stralucitor, tine cont de faptul ca el este format in cea mai mare parte din cheratina si albumina, asa ca introdu in meniu oua, carne slaba, nuci.

Tunsoare si culoare – O tunsoare deosebita, in sine, te scoate din anonimat, dar se si cere „purtata si asumata ca atare – altfel, arati doar penibil, chiar daca ai o frizura la moda. Alegerea culorii, este de asemenea, foarte importanta.

Schimbarile radicale, desi spectaculoase uneori (o Norma Jean bruneta ar fi ramas in anonimat daca nu s-ar fi transformat intr-o blonda Marilyn Monroe) – sunt greu de „sustinut, iar procedurile excesive si repetate pot distruge firul de par, indiferent cat de bune sunt produsele de styling folosite.

Coafatul – Agrafele si elasticele de par il pot distruge. Daca preferi coada de cal, alege un elastic infasurat intr-un material moale. Foloseste perii din par natural, cu maner de lemn sau chiar cu dinti de lemn.

Pentru stralucire, daca nu ai in casa un produs de styling special, poti trisa apeland la un strop de otet, pe care il pui in apa cu care te clatesti. Dupa ce te coafezi si ai folosit multe produse de styling, rezista tentatiei de a pastra cinci zile coafura si spala-ti parul a doua zi. Altfel, va arata imbacsit.

Masca hranitoare – Daca ai ramas fara masca si nu te poti lipsi de beneficiile ei, poti prepara in casa una la fel de hranitoare: galbenus de ou cu putin ulei de masline presat la rece, amestecat eventual cu banana si cu o lingurita de suc de lamaie sau de otet de mere. Lasa sa actioneze timp de 20-30 de minute si spala-te cu samponul tau obisnuit.

Text: arhiva Edipresse; Foto: Marin Conic/Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Frumusete si moda