Unui adolescent care acuza dureri de cap și stări de vomă i s-a descoperit o tumoare uriașă pe creier

Un adolescent, în vârstă de 14 ani, a fost operat pentru a i se înlătura o tumoare uriașă de pe creier, apărută după ce s-a infectat cu viermi paraziți.

Adolescentul, fără probleme medicale, locuiește într-o fermă din India. El a ajuns la medic după ce, timp de o lună, a acuzat dureri mari de cap și stări de vomă frecvente.

În cele din urmă, doctorii l-au diagnosticat cu o boală infecțioasă provocată de viermii intenstinali. Cunoscută și drept echinococoză. Studiul cazului a fost publicat în The New England Journal of Medicine (NEJM), notează Newsweek.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 1 milion de oameni din întreaga lume sunt afectați de echinococoză. Netratată, poate fi fatală.

Cum îl scapi de viermi intestinali

Adolescentul din India s-a infectat cu larve a speciei de vierme parazit Echinococcus granulosus. Acestea provoacă o anumită variantă a bolii echinococoză chistică. Boala se manifestă prin apariția chisturilor – pungi plien cu lichid -, ce se formează mai ales în ficat și plămâni, dar și în oase, rinichi, splină, mușchi și în sistemul nervos central.

„Odată ingerate, cele mai multe larve de tenie rămân blocate în ficat sau plămâni', a explicat doctorul Sumit Thakar pentru Newsweek.


„Creierul este afectat în mai puțin de 2% dintre cazurile de infectare cu tenie, fiind mai comună la copii și adulții tineri', a explicat Thakar.

Printre simptome bolii se numără convulsiile, durerile de cap, vărsăturile, stările de slăbiciune și deficiențele senzoriale. Simotomele apar tot mai des pe măsură ce chistul se mărește și pune presiune pe creier. Teniile ar putea fi prezente în corpul pacientului timp de mai mulți ani înainte ca chisturile să ajungă la o dimensiune care provoacă simptome vizibile.

„Uneori, se întâmplă ca aceste chisturi să se spargă, în mod spontan ori în timpul operației. Dacă se întâmplă asta, lichidul din chist poate ieși afară. Și rezultă o reacție alergică ce poate provoca moartea pacientului', a spus Thakar.

Infecțiile cu echinococoză chistică au loc cel mai des în zonele rurale acolo unde animalele sunt sacrificate.

„Animalele sunt de obicei victimele acestei infestări cu tenie. Oamenii se infectează prin ingerarea accidentală a ouălor de tenie sau prin consumul de apă sau legume contaminate cu excrețiile animalelor infectate.' , a mai spus doctorul.

Foto – nejm.org


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri