Urgențe în sarcină sau false probleme

Dacă ești prima oară însărcinată și ești din fire mai anxioasă, fiecare mic simptom te poate alarma. Nu întotdeauna ce și se pare grav este o reală urgență, dar este bine să anunți medicul de fiecare dată când simți ceva în neregula. Iată câteva dintre cele mai frecvent întâlnite urgențe in sarcina – reale sau considerate ca atare de către viitoarea mamă.

 

 

False urgențe

Greturi, varsaturi si modificari ale obiceiurilor alimentare nu reprezinta urgente reale. Sunt manifestari neurovegetative ale sarcinii la inceput si nu pun in pericol viitorul bebelus, cu exceptia cazurilor in care din cauza varsaturilor te deshidratezi sever. (Dupa saptamana 20 de sarcina daca aceste ameteli, slabiciune, lesin, greata, varsaturi, vedere incetosata, respiratii rapide si scurte, acestea sunt simptome de soc circulator si pot indica o dezlipire de placenta!)

Urinezi des – daca nu simti senzatia de durere sau de usturime, nu ai o problema. Este normal sa urinezi dez, caci uterul in expansiune apasa vezica urinara fara durere sau usturime- uterul apasa vezica urinara.

Te doare uneori capul, esti ametita, tremuri usor –  acestea reprezinta indicii ca iti scade glicemia si ca trebuie sa iei o gustare.

Secretia vaginala este foarte abundentaacesta este un lucru normal in sarcina. O urgente 2secretie vaginala abundenta nu necesita tratament, atat timp cat analizele bacteriologice sunt in limite normale.

Te ustura stomacul – arsurile la stomac apar de obicei in al doilea trimestru si sunt cauzate de refluxul gastroesofagian si de schimbarea de pozitie a stomacului, prin cresterea in dimensiuni a uterului. Mananca putin si des pentru a evita disconfortul dupa masa si fereste-te de alimentele picante.

Urgențe în sarcină

Durerile lombare si pelvine, insotite de pierdere vaginala de sange (in trim.I sau II ) pot anunta un avort spontan.

Contractii uterine dureroase, care cresc progresiv in intensitate si care nu cedeaza la antispastice – sunt simptome care apar in caz de avort spontan sau de declansare a travaliului.

Lipsa de miscare in burtica dupa ce bebe misca – poate fi un semn ca sarcina s-a oprit in evolutie

Febra mare – poate induce avortul spontan sau travaliul prematur si trebuie depistata si tratata cauza (cel mai frecvent, de vina sunt anumite infectii bacteriene sau virale, cel mai adesea infectiile urinare).

Contractii uterine dureroase, uterul rigid, miscari fetale de intensitate redusa sunt semne in cazul dezlipirii de placenta, o urgenta majora.

Orice sangerare vaginala este considerata o urgenta in sarcina! Poate sa apara in caz de iminenta de avort sau avort spontan, placenta praevia, dezlipire de placenta normal inserata, travaliu prematur, debut de travaliu la termen.Mergi imediat la medic daca sangerezi!

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate