Vacanta s-a terminat, incep problemele

Concediul s-a terminat. Ce facem acum? Depresie, desigur! Bine, nu chiar depresie, dar cateva simptome ne vor incerca. Si nu vorbesc aici doar de tristete, care e fireasc`, mai ales dac` am petrecut bine.

Haideti sa ne vaicarim, vreti? Dupa ce ma intorc din vacanta, ma apuca o tristete mare, chiar disperare uneori, am tulburari de somn, chiar si tulburari digestive, uit lucruri, atentia mea este deficitara, am chiar simptome de anxietate.

Si nu ma rasfat. Cica e normal, totul e legat de intoarcerea din concediu. De ce? Oare pentru ca nu imi place la job? Tot ce este posibil. Sau pentru ca ma gandesc, precum un copil mic, cat de neplacut este sa ai mereu ceva de facut, sa fii la program, sa ai multa treaba.

Am intalnit in decursul vietii mele un domn, om de afaceri, care spunea ca si lui ii placea mult in concediu, dar ca abia astepta sa revina in activitate, deoarece ii placea la nebunie ceea ce facea. Deci, depinde intr-o oarecare masura si de motivatie.

Daca ma gandesc ca „trebuie” sa ma intorc la munca, acest „trebuie” va fi asociat cu nemultumire si nefericire. De parca m-ar obliga patronul cu un pistol la ceafa sa revin la firma lui. Nicidecum. Nimeni nu este de neinlocuit. Bietul de el nu are ceva cu mine.

Nu ma obliga nimeni si nimic sa ma intorc la munca, in afara de propriile necesitati, nevoi, trebuinte. Deci, eu vreau, pentru ca am nevoie de asta, sa ma intorc la serviciu. Daca traiam cu 3.000-4.000 de ani in urma, trebuia sa ma intorc la vanatoare sau la pescuit, ori sa stau in pestera si sa mor de foame.

Cand ai copil, vacanta de vara este construita (de obicei) in jurul copilului, a varstei si nevoilor lui – de soare, de joaca, de cunoastere. Totul trebuie planificat in functie de el.

Ca sa nu mai am astfel de probleme, prefer sa nu iau mai mult de 5-7 zile de concediu o data (ca sa nu fie ruperea de ritm prea mare) si sa ma intorc acasa cu cel putin 2 zile inainte de a incepe munca.

Pentru acomodare. Si sa ma odihnesc, pentru ca, nu stiu daca ati observat, suntem cam obositi cand venim din concediu. Si, foarte important, am grija sa las in cont suficienti bani pentru distractiile de dupa concediu – iesiri la terasa, la shopping, in parc cu familia, rasfaturi care sa imi mai prelungeasca cel putin alte doua saptamani senzatia de vacanta.

Tot in aceste prime 2 saptamani, am grija sa ordonez toate pliantele, pozele, „memoriile” din vacanta, si de dragul rigurozitatii, dar si ca sa prelungesc gustul placut al vacantei.

Ce facem insa cu problemele care au aparut in cuplu pe perioada vacantei? Pe timpul anului, avem putin timp de stat impreuna, fiecare lucreaza frenetic 8-10 ore pe zi, mai pierde cu transportul inca 2, doarme in medie 7 ore pe noapte, deci mai are timp pentru familie cam 5 ore pe zi, asta daca nu scadem orele de masa si igiena personala.

In 5 ore pe zi, in care trebuie sa inghesuim curatenie, mancare, copil, prieteni, parinti etc., nu prea mai avem vreme sa relationam. Pe cand in vacanta, suntem tot timpul nas in nas. Iar prilej de conflict (mai ales daca nu obisnuim sa comunicam eficient in cuplu) apare foarte usor.

Fie ca ne-am contrazis pe meniul de la restaurant, pe proasta crestere a copilului, pe numarul de berici, fie pe remarcile ironice legate de bani, prieteni, socri – prilejuri de nemultumire apar.

Daca existau deja tensiuni in cuplu, concediul poate fi un moment de clarificare. Fie se redeschid „ambasadele” intre cei doi, fie se decanteaza frustrarile si ajungem la o rezolutie de separare definitiva.

In concediu ne relaxam
Concediul de vara nu trebuie folosit in alte scopuri decat relaxarea si dezvoltarea personala. Nu ne apucam de zugravit, de curatenie generala, mai ales daca avem deja un copil. Frustrarile si oboseala vor lasa urme pe perioada urmatoare.

Daca am facut acest lucru (am muncit) in vacanta, va trebui ca in weekend-urile ce vin dupa concediu sa facem tot posibilul sa recuperam odihna si grija fata de noi insine, dar si timpul de calitate petrecut cu copilul.

Pana cade bruma, la fiecare sfarsit de saptamana, mergem la munte sau la mare, la padure, vizitam muzee, gradini zoologice, parcuri, monumente istorice, va trebui sa recuperam un numar egal de zile cu cel pierdut din concediu.

Text: Cristiana Haica; Foto: Shutterstock
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton