În vacanță, în sarcină – ce să știi

Primele trei luni sunt esenţiale pentru dezvoltarea fătului. Cei mai mulţi dintre medici recomandă femeilor însărcinate să amâne deplasarea în vacanță în această perioadă. La fel, în ultima lună de sarcină, este preferat să stai acasă, pentru a evita să naști în deplasare. Uite ce să știi dacă pleci în vacanță în sarcină.

 

Cât de departe

Oricât de exotic ți-ar suna India, Thailanda sau Tanzania, trebuie să știi că medicii nu privesc cu ochi buni călătoriile către destinații exotice în timpul sarcinii. Dacă optezi  totuși pentru o astfel de destinație, este important să verifici dacă ai nevoie de vaccinare și dacă acele vaccinuri sunt permise în sarcină. Dacă nu faci aceste vaccinuri pui sănătatea ta și a bebelușului în pericol. Ai mare grijă la alimentație și condițiile de igienă. Cazurile de intoxicații și infecții alimentare sunt des întâlnite atunci când călătorești în destinații exotice și sunt cu atât mai periculoase în timpul sarcinii.

Un alt pericol pe care îl aduce alegerea unei destinații exotice e legat de insecte. Evită sprayurile anti-tânțari, care conțin ingrediente dăunătoare pentru bebeluș și folosește remediile naturale – ca uleiul de citronella (lămâiță).

Dacă mergi la mare, evită expunearea la soare. La munte, nu urca la altitudini prea mari – schimbările de presiune sunt periculoase pentru tine și bebeluș.

Călătoria cu avionul în timpul sarcinii

Înainte de a cumpăra biletele de avion, vorbește cu medicul tău ginecolog. În principiu, cu excepția primelor 3 luni și a ultimelor două, zborul nu presupune mari riscuri, dar fiecare caz este special, așa că medicul tău este singurul care poate da aviz favorabil unei călătorii cu avionul. Dacă alegi să călătorești după săptămâna 28 de sarcină, companiile aeriene pot cere un aviz medical, semnat de medicul tău, care să ateste că poți zbura fără riscuri pentru sănătatea ta sau a bebelușului.

Ține cont de faptul că orice călătorie lungă – cu avionul, mașina, trenul sau autobuzul – crește riscul de tromboză.

Uite cum să reduci acest risc atunci călătorești în timpul sarcinii:

  • Se recomandă să te ridici la fiecare jumătate de oră şi să flexezi picioarele, să roteşti încheieturile frecvent, pentru a preveni blocajele sangvine. Centura de siguranţă trebuie instalată sub nivelul burticii.
  • Poartă șosete speciale medicinale, elastice, pe durata zborului
  • Încearcă să ții tălpile ridicate de la sol, sprijinindu-le pe ceva, astfel încât pulpele să nu fie presate prea tare de scaun.
  • Bea multe lichide (dar nu băuturi carbogazoase).

Nu uita asigurararea

Nu pleca în vacanță fără asigurare. Dacă apelezi la o agenție de turism, verifică de două ori dacă polița de asigurare acoperă și situația în care s-ar declanșa travaliul și ar trebui să naști în deplasare.

Pentru Europa, ar fi indicat să îți faci cardul european de asigurări sociale de sănătate, în baza căruia poți beneficia de asistență medicală de urgență.

Ce să pui în bagajin vacanta in sarcina2

 

– caiețelul tău de sarcină – rezultatele analizelor și observațiile medicului, atunci când intenționezi să stai mai multă vreme peste granițe.

–          Creme de protecție solară

–          Pregătește câteva bandaje sau brățări anti-vomitive.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton