Vaccinurile – ce e bine sa stii

Sanatatea copilului tau poate atarna de-un varf de… ac. Afla cand si de ce este bine sa lasi copilul sa se „intepe.

De cand se nasc si pana la implinirea varstei de doi ani, copiii sunt protejati prin vaccinare impotriva a peste zece boli, care altadata faceau ravagii.

Desi nu sunt lipsite complet de riscuri sau efecte secundare, vaccinurile salveaza din ce in ce mai multe vieti.

Bebelusii zilelor noastre sunt vaccinati intr-un numar mult mai mare decat acum 20 de ani, dar, gratie avansului tehnologic, sunt mai putin expusi la antigeni (proteinele si substantele care stimuleaza un raspuns imun), asa ca un copil ar putea, teoretic(!), sa faca 10.000 de vaccinuri pe zi, fara ca sistemul sau imunitar sa fie suprasolicitat.

De ce se tem parintii
Multi dintre parinti au rezerve in privinta vaccinarilor. Ei se tem (uneori) de serioasele reactii secundare si chiar de faptul ca vaccinul ar putea declansa boala fata de care ar fi trebuit sa ofere protectie.

Cum, prin definitie, vaccinul presupune expunerea copilului la un virus „inactivat sau „slabit, riscuri exista, insa, dupa cum afirma medicii, ele sunt considerabil mai mici decat cele pe care le-ar presupune contractarea bolii respective.

Nu toti copiii pot fi vaccinati. In cazul in care sufera de deficiente ale sistemului imun sau au probleme neurologice, acestea trebuie bine evaluate de specialistul care va pune in balanta riscurile si beneficiile imunizarii. La fel, precautii se impun in cazul copiilor predispusi la alergii. Exista, de exemplu, copii alergici la albusul de ou, care intra in componenta anumitor vaccinuri.

Optionale sau necesare
Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit un calendar al vaccinarilor obligatorii, valabil peste tot in lume (vezi tabelul de mai jos). In afara de acestea, exista si vaccinuri optionale, care sunt efectuate la recomandarea medicului.

Se pot face vaccinuri si impotriva Haemophilius influenzae (care poate cauza afectiuni ale aparatului respirator, plus meningoencefalita) la doua, patru, sase luni, respectiv, un an. Impotriva varicelei, in functie de varsta, se pot efectua una sau doua doze, dar, atentie!, vaccinul nu da imunitate pe viata si trebuie rapelat.

De Hepatita A il feresti cu doua doze de vaccin facute la zero si sase luni. Alte vaccinuri optionale sunt cele impotriva pneumoniei, cauzata de pneumococ, si a meningitei, cauzata de meningococ.

Ca regula generala, nu se face niciun fel de vaccin fara o examinare prealabila de catre pediatru! Copilul trebuie sa fie complet sanatos: fara febra, tuse, nas curgand, diaree, varsaturi sau diferite eruptii.

Vaccinurile orale, sub forma de pastile sau picaturi, contin mai multe antigene microbiene si se administreaza numai la indicatia medicului.

Si altele:
Formulele vaccinurilor de astazi sunt mult mai simplificate si mult mai eficiente decat erau acum cateva decenii. Informeaza-te corect asupra avantajelor si riscurilor pe care le presupun vaccinarile.

1. Sunt vaccinuri care trebuie efectuate intr-un interval dat. Facute dupa o anumita varsta, ele pot avea reactii adverse serioase. Componenta per-tusis, din vaccinul DTP, nu se mai efectueaza, de exemplu, dupa varsta de trei ani.

2. Niciodata dupa vaccinarea unui copil nu se pleaca din localitate cu el! Legatura cu medicul trebuie pastrata in permanenta, astfel incat sa se poata interveni in cazul unor posibile reactii adverse.

3. Vaccinurile se pastreaza in frigider, nu in congelator! Din pacate, in putine cazuri se intampla chiar asa; parintele ar trebui sa mearga la farmacie cu un recipient cu gheata si sa pastreze vaccinul cumparat in acel recipient pana cand ajunge acasa, unde-l va depozita in frigider.

Tip vaccin Ce se previne Cand se face
BCG Vaccinul impotriva tuberculozei Se efectueaza in a cincea zi de viata si se poate revaccina, la nevoie, dupa testarea IDR.
AHB Profilactic, contra hepatitei B Se fac doze la nastere, doua luni, sase luni, cu un rapel in clasa a treia.
ATP Previne urmatoarele boli: difterie, tetanos, tuse convulsiva. La doua, patru, sase luni si un an, cu un rapel la varsta de doi ani si jumatate; la sapte si la 14 ani se face un rapel doar cu componentele D, T (difterie, tetanos).
AP Il fereste de poliomielita, boala care a facut ravagii in secolele trecute. La doua, patru, sase luni si un an, cu rapel la noua ani (clasa a III-a).
MMR Impotriva pojarului, rubeolei si oreionului Se face o doza la un an si o luna si se rapeleaza la sapte ani.

Text: dr. Amelia Dan, Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate