Valoarea tichetelor de creșă ar putea crește din aprilie

Începând din luna aprilie 2023, valoarea tichetelor de creșă va crește, potrivit unui ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

Valoarea acestora se va mări cu 30 de lei, ceea ce înseamnă că tichetele vor ajunge la 600 de lei din aprilie.

Potrivit legii nr.165/2018, tichetele se acordă angajaților ce lucrează la stat sau la privat, care nu pot bineficia de concediul și de indemnizația pentru creșterea copilului cu vârsta de până la 2 ani, notează Antena 3.

În prezent, valoarea unui tichet este de 570 de lei, conform Ordinului nr. 2.062/2022.

În ce condiții se acordă tichetele de creșă

Tichetele se acordă atât angajaților din domeniul public, cât și celor din mediul privat. Ele se acordă la cererea unuia dintre părinți sau a tutorelui căruia i-a fost încredințat un copil spre creștere și educare, pe baza livretului de familie.

Părinții vor primi indemnizație și pentru îngrijirea copiilor bolnavi de peste 16 ani

Valoarea tichetelor de creșă se cumulează cu alocația de stat pentru copii, dar și cu stimulentul de inserție care se acordă la reluarea activității, potrivit edupedu.ro.

Cei care nu pot beneficia de tichete de creșă asistenții maternali profesioniști sau persoanele care găzduiesc copilul și pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență.

Indemnizația de creștere a copilului s-ar putea mări

Potrivit unui proiect de lege inițiat în urmă cu câteva zile, sumele primite de părinți pentru creșterea copilului s-ar putea mări. Astfel, suma maximă ar putea ajunge la 12.000, ceea ce înseamnă o creștere cu 3.000 de lei. La polul opus, suma minimă poate valora 1.800 de lei, cu 300 lei mai mult decât este în prezent.

Dacă vorbim despre indemnizaţia minimă de creştere a copilului, calculul acestei indemnizaţii se face prin înmulţirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referinţă.

Acest indicator a apărut în anul 2008, nu a avut niciun fel de evoluţie de la cuantumul de 500 de lei, pe care îl avea atunci, până în anul 2021, când s-a decis corelarea cu inflaţia.

Având în vedere faptul că este un indicator care nu a evoluat deloc timp de 13 ani şi prea puţin în ultimi doi ani, noi propunem prin acest proiect, să raportăm indemnizaţia minimă de creştere a copilului la un indicator care are o evoluţie constantă, la un indicator care ţine cont de realităţile economice, de creşterile de preţuri, de crizele multiple prin care poate să treacă o societate şi iată, societatea românească trece prin crize multiple, chiar astăzi când vorbim' a spus unul dintre inițiatorii proiectului de lege, potrivit Observator.

Foto – arhivă


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri