Vârsta sarcinii- Cum calculezi câte săptămâni de sarcină ai

Sarcina reprezintă un motiv de bucurie pentru cele mai multe mame. Așa cum e firesc, odată cu aflarea minunatei vești, încep și curiozitățile și dorința de a ști cât mai multe lucruri despre evoluția micuțului din pântece. Multe mămici se întreabă câte săptămâni de sarcină au și cum se calculează vârsta sarcinii.

Vârsta gestațională sau vârsta sarcinii se calculează din prima zi a ultimei menstruații. Asta pentru că, de cele mai multe ori, femeile nu știu cu exactitate data concepției.

Câte săptămâni are o sarcină normală

În mod normal sarcina are 40 de săptămâni. Cu toate acestea, sarcina este la termen între 38 și 42 de săptămâni. O naștere înainte de 38 de săptămâni este considerată o naștere prematură, iar una după 42 de săptămâni este una postmatură.

  • Nașterea prematură

Nou-născutul este considerat prematur dacă nașterea are loc între săptămânile 24 și 38 de sarcină. Șansele de supraviețuire înainte de 24 de săptămâni sunt foarte mici, iar ele cresc proporțional cu vârsta sarcinii. Riscul în aceste situații este ca bebelușul să nu fie dezvoltat suficient cât să facă față vieții extrauterine, motiv pentru care medicii iau măsuri speciale.

Semnele vitale ale bebelușilor prematuri sunt monitorizate și micuții sunt ținuți în incubator. Ei sunt hrăniți artificial, intravenos și sunt ajutați să respire prin conectarea la aparatura medicală.

  • Nașterea postmatură

Nou-născutul este considerat postmatur dacă nașterea are loc după 42 de săptămâni de sarcină. Totuși, sunt mulți medicii care vor să elimine orice risc și care după 41 de săptămâni recomandă nașterea prin cezariană.

În cazul unei sarcini postmature riscul de deces intrauterin este unul mai ridicat. Leziunile care se produc la nivelul placentei în acest caz scade aportul de sânge la făt și poate interveni hipoxia fetală, adică lipsa de oxigen la nivelul creierului.

Cum se calculează vârsta sarcinii

Pentru că sunt foarte puține viitoare mămici care își dau seama exact care a fost data concepției, vârsta gestațională sau vârsta sarcinii se calculează din prima zi a ultimei menstruații.

Multe mame sunt confuze în momentul în care medicul le comunică în câte săptămâni sunt însărcinate. Motivul îl reprezintă tocmai acest calcul. Practic, la data concepției, se consideră că sarcina are deja două săptămâni de evoluție.

Cum se stabilește vârsta sarcinii dacă nu știi data ultimei menstruații

Se întâmplă ca multe femei să nu știe data ultimei menstruații sau să aibă un ciclu menstrual neregulat și în aceste cazuri singura modalitate de calculare a vârstei sarcinii este prin examen ecografic sau prin măsurarea mărimii uterului.

Există multe femei care nu au un ciclu menstrual regulat, iar în aceste cazuri calculul este unul dificil

Cum calculezi data concepției

În mod normal, dacă viitoarea mămică are un ciclu menstrual regulat, perioada fertilă începe între cea de-a 11-a zi (calculată din prima zi a menstruației) și până în cea de-a 16-a zi. Totuși, ovulația are loc în cea de-a 14-a zi, motiv pentru care medicii pe aceasta o iau în calcul.

VÂRSTA SARCINII pe săptămâni, luni și trimestre:

  • Primul trimestru de sarcină

Luna 1 – 1-4 săptămâni;
Luna 2 – 5-8 săptămâni;
Luna 3 – 9-13 săptămâni;

  • Al doilea trimestru de sarcină

Luna 4 – 14-17 săptămâni;
Luna 5 – 18-22 săptămâni;
Luna 6 – 23-27 săptămâni;

  • Al treilea trimestru de sarcină

Luna 7 – 28-31 săptămâni;
Luna 8 – 32-35 săptămâni;
Luna 9 – 36-40 săptămâni;

Cum calculezi data nașterii

Medicii calculează data probabilă a nașterii adăugând la prima zi a ultimei menstruații 280 de zile sau 40 de săptămâni. Acest calcul este unul estimativ, procentul copiilor care chiar se nasc în cea de-a 280-a zi în mod natural fiind unul foarte mic, de sub 10%.

Studii privind vârsta sarcinii și data nașterii

Sarcina și nașterea au fost și vor fi în continuare subiectul a numeroase studii. Practic aceste informații sunt importante pentru existența și evoluția noastră ca specie. Specialiştii americani, din cadrul National Institute of Environmental Health Sciences, au ajuns la câteva concluzii interesante în urma unor studii ample:
Femeile mai în vârstă au o sarcină mai lungă, fiecare an în plus fiind corespunzător unei zile în plus de sarcină.
Durata sarcinilor la aceeași femeie este în mod normal una constantă.
Durata medie a perioadei dintre ovulaţie şi naştere este de 268 de zile.
Mamele care ele însele au avut la naștere o greutate mai mare vor avea o sarcină mai lungă.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton