Vasele care nu ar trebui să lipsească din bucătăria unui MasterChef

Dacă ar trebui să vă limitați la doar şase vase pentru gătit, alegeţi-le pe cele care să vă permită să realizaţi toate preparatele posibile.

Tava pentru cuptor este indispensabilă; este unul dintre cele şase vase de care un bucătar nu se poate lipsi. O tavă bună pentru cuptor trebuie să fie destul de întinsă, în aşa fel încât marginile să nu blocheze aburii care ies în timp ce alimentele se gătesc la cuptor, obținând astfel un preparat crocant, rumenit la suprafaţă și bine pătruns.

Pentru prepararea alimentelor prin fierbere, este adesea nevoie de un recipient înalt. Cratiţa este potrivită pentru sosuri sau pregătirea unor cantităţi mici. Pentru cantităţi mari însă, cea mai potrivită este o oală sub presiune.

Pentru gătit la foc iute, pentru preparate sotate, pentru legume înăbușite în unt, optaţi pentru o tigaie clasică sau acoperită cu teflon, care permite gătitul cu mai puțină grăsime. Tigaia trebuie să aibă margine joasă şi fund plat, în aşa fel încât căldura să prindă repede alimentele, iar aburii să se degaje uşor şi rapid. Aceasta este singura modalitate de a obţine un escalop de pasăre delicios sau niște fripturi numai bune.

Numeroase feluri de mâncare pot fi gătite în wok. În formă de bol, dotat cu margine destul de înaltă şi fund îngust și plat, acest recipient asigură o gătire rapidă, ceea ce permite ingredientelor să-şi păstreze maximum de gust. Secretul este să adăugăm ingredientele în wok numai după ce uleiul a fost foarte bine încins – astfel, gătirea se face aproape instantaneu, fără să se piardă vitaminele sau gustul natural al preparatelor!

Ultimul pe lista de vase pentru gătit indispensabile este ceaunul din fontă, cu capac. Îl putem folosi la aproape orice fel de mâncare, de la preparate înăbuşite până la cele prăjite… Principalul avantaj al fontei este că poate fi pusă atât în cuptor, cât şi pe foc, ceea ce simplifică realizarea unor preparate, cum ar fi tocana, care cer rumenirea cărnii înainte de a adăuga lichidul la sfârşitul procesului de preparare. Un bourguignon (tocană de vită) pregătit într-o cratiţă de fontă, cu capac, într-un cuptor încălzit la 1 600o C, este un regal care nu se va putea obţine în nici un alt recipient de gătit.

Mai multe sfaturi utile, in cele 8 volume cu trucuri, tehnici şi reţete ale colecţiei MasterChef!

Vrei sa devii noul MasterChef la României?

Ziarul Libertatea lansează colecţia ŞCOALA DE BUCĂTARI MASTERCHEF cel mai complet curs de gătit, acum în format tipărit!

Inspirată de reţetele celui mai cunoscut show culinar din lume, difuzat în peste 35 de tari, colecţia te va transforma într-un erou pentru familia şi prietenii tăi!

Caută ACUM la chioşcuri „FORME, USTENSILE ŞI PREPARATE DE BAZĂ”, primul volum al colecţiei!

Preţ special 15,99 lei, exclusiv cu ziarul Libertatea de luni.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie