Vederea bebeluşului lună cu lună

vederea bebelusuluiÎncepând cu a şaisprezecea săptămână de sarcină, bebeluşul este sensibil la lumină. Însă la naştere cel mic nu distinge clar, nu îşi poate concentra privirea şi nu are capacitatea de a evalua lucrurile tridimensional.

Poate distinge totuşi lucruri aflate la o distanţă de 20 de cm, cum ar fi faţa mamei în timp ce îl alăptează.

Fiecare ochi are 125 de milioane de receptori, fiecare dintre ei transformând lumina în semnale electrice care transmit nervilor optici informaţia despre imaginea văzută.

Aceste conexiuni se stabilizează treptat, astfel că la vârsta de doi ani vederea copilului va fi complet dezvoltată.

 

Prima lună

La naştere, copilul nu ştie cum să-şi coordoneze ambii ochi, aşa că nu fiţi surprinşi dacă are privirea încrucişată. Această problemă' se numeşte strabism (incapacitatea de a mişca ambii ochi deodată) şi este frecventă la nou-născuţi.

Cu timpul, se va rezolva de la sine. Poate persista până la vârsta de 6 luni. Dacă observaţi că se manifestă şi după această vârstă, mergeţi la medic.

Dacă nu se corectează la timp, creierul va fi incapabil să combine cele două imagini şi o va alege pe cea a ochiului saşiu, ceea ce afectează percepţia vizuală.

 

Lunile a 2-a şi a 3-a

Bebeluşul poate distinge culorile încă de la naştere, dar are dificultăţi în a distinge tonurile asemănătoare, cum ar fi roşul şi portocaliul. Din acest motiv reacţionează mai bine la alb şi negru sau la culori stridente, bine definite.

În lunile ce urmează însă, creierul lui va învăţa să le deosebească. Încurajează dezvoltarea creierului arătându-i fotografii, cărţi, jucării cât mai diverse.

 

Luna a 4-a

Bebeluşul începe să-şi dezvolte modul de percepţie al obiectelor. Până acum îi era dificil să localizeze poziţia unui obiect, forma şi dimensiunile acestuia şi să transmită aceste informaţii creierului. Ca atare, era dificil să întindă mâna şi să prindă obiectul respectiv din prima încercare.

La patru luni însă, dispune atât mobilitatea necesară unei astfel de mişcări, cât şi de o maturitate a creierului care să-i permită să-şi coordoneze mişcările.

 

Luna a 5-a

Vei observa că bebeluşul devine din ce în ce mai priceput în a depista şi urmări obiectele. Recunoaşte deja anumite obiecte şi persoane şi adoră să se joace de-a bau-bau'.

 

Luna a 8-a

Vederea bebeluşului este aproape complet dezvoltată în ceea ce priveşte claritatea şi precizia. Deşi distinge mai bine obiectele din imediata sa apropiere, este capabil să recunoască şi obiecte şi persoane de la depărtare, spre exemplu din celălalt colţ al camerei.

Culoarea ochilor începe să se apropie de cea definitivă.

 

Rolul tău

Asigură-te că doctorul examinează şi ochii micuţului, ori de câte ori mergeţi la control. Acesta va verifica structura, coordonarea şi modul în care se aliniază ochii, se va uita după probleme congenitale sau alte semne ale diverselor boli oculare.

Dacă unul dintre părinţi sau un alt membru al familiei are probleme cu ochii, spune-i medicului acest lucru (în special probleme de care aţi suferit în copilărie).

Studiile arată că bebeluşii preferă feţele umane în locul oricăror alte obiecte şi imagini, aşa că lasă-ţi micuţul să-ţi studieze faţa, ţinându-l aproape de tine.

 

Când să te îngrijorezi

  • dacă nu urmăreşte obiectele pe care le mişti de la stânga la dreapta sau de sus în jos
  • dacă nu urmăreşte obiectele pe care le mişti în faţa lui, cu ambii ochi în acelaşi timp şi pe aceeaşi direcţie, după vârsta de 6 luni
  • dacă ochii se mişcă tot timpul, ca şi cum i-ar juca în cap şi nu îşi poate concentra privirea.

 

 

Sursa: „Bebeluşi deştepţi”, Autor: Dr. Robin Fancourt; Editura Elena Francisc Publishing

Foto: shutterstock.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton