Vergeturile, doar o problema estetica?

Zonele cele mai predispuse la aparitia vergeturilor sunt cele unde de obicei se depune grasime: pieptul, bratele, axilele, la sportivi, iar abdomenul, flancurile, sanii, fesele la gravide si obezi.

Evolutia naturala a vergeturilor este similara cu cea a cicatricelor sau a ranilor care se vindeca. Vergeturile nu compromit sanatatea si buna functionare a corpului; cu timpul vor deveni mai putin vizibile, pe masura ce pigmentarea lor scade. Daca te deranjeaza foarte rau aspectul acestora, fa o vizita medicului specialist dermatolog.

Vergeturile apar la 90% dintre femeile gravide, la 70% dintre adolescenti si la 40% dintre sportivi.

Situatiile in care pot aparea vergeturile:
– sarcina, mai ales intre lunile patru si sase, ca urmare a intinderii continue si progresive a tegumentului de pe abdomen si sani;
– destinderea brusca a unei anumite regiuni a corpului la adolescenti in perioada de crestere;
– sportul si mai ales culturismul, unde are loc o crestere rapida a masei musculare (practicarea culturismului de catre adolescenta);
– la persoanele obeze, marcand in special regiunea lombara si abdominala (in perioadele de ingrasare si in cele de scadere in greutate).

Cauzele aparitiei vergeturilor:
Factorii care duc la aparitia vergeturilor nu sunt pe deplin cunoscuti. Unii specialisti afirma ca anumite persoane ar avea o predispozitie pentru vergeturi; altii nu sunt de acord cu aceasta varianta, aducand ca argument metodele prin care se poate preveni aparitia vergeturilor. In cele mai multe situatii, putem vorbi despre un complex de cauze favorizante.

Substratul morfopatologic este reprezentat de ruperea tesutului conjunctiv, prin intinderea excesiva si rapida a pielii. Ceea ce conteaza de fapt reprezinta terenul pe care se produce aceasta deteriorare structurala: tesut conjunctiv putin si de proasta calitate, ceea ce traduce o stare de nutritie deficienta si un status hipersecretor la nivelul suprarenalelor.

Hipersecretia suprarenaliana poate aparea patologic, cum este cazul bolii Cushing, sau in cazul corticoterapiei sistemice prelungite (in aceste doua cazuri vergeturile sunt mari si late, prezente pe arii extinse), dar si in cazuri cu mai putina semnificatie patologica, cum ar fi efortul fizic puternic, stari cu hipoglicemie, utilizarea de steroizi anabolizanti, stres.

Metode de tratament:
Inca de la inceput trebuie spus ca vergeturile nu pot fi vindecate complet, desi sunt propuse multe tipuri de tratament. Cu trecerea timpului se observa o ameliorare estetica.

1. Interventia chirurgicala
Este aplicabila in cazul vergeturilor mici, de preferinta unice intr-o anumita zona. Se elimina pur si simplu zona lezata si se afronteaza marginile plagii chirurgicale, care se vor coase estetic. Pentru aceasta interventie trebuie sa te adresezi unui specialist in chirurgie estetica. Nu toate vergeturile pot fi eliminate prin aceasta metoda; pentru zonele cu multe vergeturi, interventia chirurgicala nu este o optiune.

2. Endermologia
A fost dezvoltata in Franta cu scopul reducerii cicatricelor; aceasta tehnica presupune utilizarea unor aparate care fac o actiune de suctionare si rulare profunda a tesuturilor, un fel de masaj profund, care mareste circulatia locala cu pana la 200%. Pe masura ce fibrele tesutului conjunctiv sunt intinse, toxinele si acumularile anormale de apa sunt eliminate. Se produce astfel o exfoliere puternica, care in combinatie cu intinderea structurilor conjunctive conduce la ameliorarea aspectului vergeturilor. Se recomanda o serie de cateva sedinte pentru a se observa rezultate. In general, o sedinta de endermologie dureaza 30 minute.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire