Vești bune! Mamele care se întorc mai devreme la muncă din concediul de creștere al copilului ar putea primi mai mulți bani

Un nou proiect de lege, depus recent la Parlament, propune ca mamele care revin la serviciu mai devreme, înainte de termenul limită al concediului pentru creșterea copilului, ar putea primi jumătate din indemnizația corespunzătoare perioadei rămase, în locul stimulentului lunar de inserție, care în prezent este de 500.

În prezent, mamele care revin la muncă înainte de perioada limită la care ar trebui legal să revină au dreptul la un stimulent de inserție lunar. Momentan este vorba de 500 de lei, iar începând de la 1 iulie, când ar trebui să intre în vigoare noile modificări ale Legii Indemizației, va fi 531 de lei.

Autorii noului proiect de lege consideră că este nevoie ca suma pe care mamele o primesc atunci când se întorc mai devreme la muncă să fie mai mare, pentru ca acestea să fie motivate, cei 531 de lei nefiind suficienți.

Prin urmare, proiectul de lege propune ca persoanele beneficiare ale indemnizației lunare pentru creșterea copiilor, ce își reiau activitatea înainte de expirarea termenului legal al concediului pentru creșterea copilului, au dreptul la plata a 50% din indemnizația cuvenita pentru toată perioada rămasă în care ar fi încasat această indemnizație, fără stimulentul de inserție'.

Acest cuantum de 50% din indemnizația cuvenită ar fi un ajutor acordat de stat pentru o minimă îngrijire oferită copiilor și ar stimula reintegrarea mai rapidă în câmpul muncii a persoanelor beneficiare ale concediului de creștere, întrucât stimulentul de inserție este insuficient. Pe de altă parte, această revenire a părinților în activitate ar aduce venituri suplimentare bugetului de stat, prin încasarea impozitelor legale prevăzute în Codul fiscal', sunt argumentele în sprijinul inițaitivei.

Idemnizația pentru creșterea copilului este în prezent stabilită la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, indiferent dacă părintele alege 1 an sau 2 ani de concediu, însă aceasta urmează să intre în plată de la 1 iulie, după ce vor fi aprobate și normele de aplicare aflate încă în dezbatere publică. Citește mai multe despre modificările la Legea indemnizației aici – Legea indemnizației de creștere a copilului a fost promulgată de Iohannis

Foto- Hepta


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau