Viata de cuplu in timpul sarcinii si dupa

Pentru cuplu, mai exista viata sexuala dupa nasterea co­pilului? Dar cand el e in burtica?

cuplu, sex, sarcina, relatii

Babele zic ca daca faci sex in ultimele luni de sarcina grabesti travaliul. Si cum multe viitoare mame isi doresc sa scape mai re­pede… Ei bine, gresit.

Desi ar exista niste explicatii biologice ale afirmatiei ca sexul ar grabi naste­rea (lichidul seminal contine pros­taglandine care ar avea ca e­fect in­muierea colului uterin si sti­­mu­la­rea contractiilor uterului) nu se intampla asa.

O posibila explicatie ar fi faptul ca femeile insarcinate pot fi active sexual da­ca se simt bine. Cele care simt dis­con­fort ab­dominal, presiune in pel­vis, con­tractii uterine nu prea sunt dis­puse sa aiba activitate se­xu­a­la pana aproape de termenul nas­terii, si chiar simptomele de mai sus ar putea fi semnale de nas­­­te­­re inainte de termen.

Deci, facem sau nu sex in perioada sarcinii? Daca sarcina e ok, sigur, cu atat mai mult cu cat – se pare – este si mai placut. Pentru ca zona genitala este mai irigata, terminatiile nervoase din zona sunt mai sensibile, orgasmul vine mult mai usor.

Ca sa nu mai vorbim de hormonul de sarcina, oxi­to­cina, care ajuta foarte mult. |nsa exista si gravide care se tem ca pot face rau copilului si refuza contactul sexual. Nu este cazul, pentru ca micutul este foarte bine protejat in sacul amniotic, iar colul es­te bine inchis.

Cele mai indicate pozitii sunt deasupra si late­ral. Dupa orgasm pot aparea contractii intarziate ale uterului, dar nu sunt destul de puternice pentru a provoca expulzia fatului.

Sunt si cazuri in care e bine „sa nu ai chef: daca exista sangerari, col deschis, placenta previa sau da­ca la o sarcina anterioara ai nas­cut prematur, ai avut col dila­tat sau ruptura de membrane.

Sa nu zici ca nu vrei sa faci sex pentru ca nu te placi! Sau pentru ca ti-e teama ca el nu te mai place… Nu esti nici balena, nici hambar, esti femeia care poarta in pantec puiul lui. Te iubeste asa cum esti.

Dar dupa? Cand burta purtatoare de copil a ramas tot burta, noptile sunt albe si zilele sunt prea scurte, cui ii mai arde de sex?

Cum cui? Voua! Sunteti obositi, atrac­tia parca nu mai exista, in loc de vorbe tandre, de pe buzele voas­tre tasnesc reprosuri. Cand credeti ca, gata, va puteti simti bine si voi, incepe copilul sa planga.
Problema e ca, atunci cand sexul se „diminueaza, si gestu­rile de tan­drete dispar.

De ce? Pentru ca pe masura ce femeia isi pier­de interesul pentru sex in­cepe sa si respinga pupicurile si im­bratisarile sotului, acestea fiind interpretate ca semne ca vrea sa faca dragoste. Femeile isi satisfac nevoia de contact fizic prin mangaierea co­piilor, asa ca atentia fizica din partea so­tilor nu le mai este asa de necesara.

Pe barbati, in schimb, diminuarea activitatii sexuale ii impinge sa caute disperati afectiunea fizica. Ci­ne e mai dispusa sa le-o ofere, aceea va avea parte de sotul tau. Barbatii se simt aproape si legati de sotiile lor dupa sex, iar femeile fac aceasta conexiune inainte de sex.

Cateva sugestii
1. Scaderea libidoului sperie multe cupluri tinere, care uita ca apropierea fizica se poate face si prin alte forme de interactiune: mangaieri, masaj, dusuri fierbinti impreuna…

2. Inceteaza sa mai mimezi orgasmul, iti va fi din ce in ce mai greu sa te apropii de sotul tau si il vei invinovati inutil.

3. Nu este normal sa accepti, resemnata, un act sexual plictisitor, numai asa, ca acum sunteti parinti si placerea s-a dus. Daca esti responsabila pentru viata ta de familie, trebuie sa fii responsabila si pentru viata ta sexuala; nu abdica de la aceasta latura a vietii tale de femeie.

4. Scuza cu „nu am timp este penibila – amandoi aveti timp pentru sex. Ia gandes­te-te: daca tu sau sotul ati avea o aventura, nu ati gasi timp?

Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton