Vine barza? Hraneste-te corect!

4. Proteinele in sarcina. Un aport de 60 mg proteine/zi (adica un plus de 15 mg fata de norma obisnuita) este un obiectiv usor de atins. In plus, alimentele ce contin proteine de calitate, cum sunt carnea si ouale, aduc unele vitamine si minerale mai eficient utilizate de organism decat cele care sunt „extrase din produse vegetale. Fierul, zincul, vitaminele B6, B12 sunt numai cateva dintre ele.

5. Fibrele nedigerabile. Mentinerea unui tranzit intestinal bun poate sa fie o adevarata problema in perioada aceasta, mai ales in cazul femeilor care primesc suplimente de fier ce pot avea ca efect secundar constipatia. Fibrele sunt de mare ajutor. Ele provin din cereale nedecorticate, fructe si legume. Atentie! Extremele nu sunt bune: excesul de fibre nedigerabile poate determina crampe, disconfort.

6. Calciul. Necesarul de calciu pentru femeia gravida sau care alapteaza este de 900-1.200 mg/zi, cu 300 mg mai mult decat nevoile obisnuite. Acest element este esential in formarea oaselor fatului. Acesta extrage din circulatie atat cat ii trebuie. Daca nu gaseste cat are nevoie, va fi nevoit sa se foloseasca de rezervele de calciu din sistemul osos al mamei. Este stiut ca laptele si produsele din lapte au un aport de calciu foarte bun. Medicul va aprecia daca este cazul sa prescrie un supliment, varianta probabila in cazul femeilor care nu consuma suficiente lactate, cu intoleranta la lactoza sau in cazul sarcinilor multiple.

7. Vitamine si minerale Pentru majoritatea femeilor insarcinate, un regim care aduce suficiente proteine si calorii si din care nu lipsesc fructele si legumele proaspete ofera implicit si cantitatea de vitamine necesara dezvoltarii normale a fatului si mentinerii sanatatii mamei.

Totusi, medicul va stabili in cazul fiecarei femei oportunitatea de lua suplimente din aceasta categorie.
– Vitamina C ajunge la un necesar zilnic de 60mg (aproape dublul nevoilor obisnuite), dar consumul de fructe proaspete atinge usor aceasta norma.
– Vitaminele din grupul B: B1, B2, B3, B6 si in special B12, al carei aport zilnic trebuie sa creasca cu 30%, sunt implicit consumate printr-un regim care contine suficiente calorii, distribuite judicios intre nutrientii de baza (proteine, glucide, lipide).
– Atentie: Vitamina B12 trebuie suplimentata prin preparate farmaceutice la gravidele strict vegetariene.
– Vitamina A. Necesarul de vitamina A nu este crescut in sarcina si se realizeaza un aport suficient prin oua, margarina, lapte, peste, legume si fructe (portocale). Excesul de Vitamina A prin luarea inadecvata de suplimente duce la anomalii fetale!
– Vitamina D nu necesita, in general, suplimentare. Expunerea obisnuita la soare face ca pielea sa sintetizeze cantitati suficiente pentru aceasta perioada. Totusi, medicii pot face aceasta recomandare in functie de fiecare situatie, mai ales daca e vorba de o viitoare mamica sub varsta de 20 de ani, cand propriul organism este in crestere si concureaza cu fatul pentru elementele nutritive, vitamine si minerale.
– Necesarul de zinc creste cu 25% si cel de Mg cu 10%. Adolescentele, vegetarienele, fumatoarele sunt primele pe lista celor care ar trebui sa primeasca vitamine si minerale in perioada graviditatii.

Aceste suplimente nu trebuie luate haotic, sub orice forma sau orice preparat pe care scrie „multivitamine/„multiminerale. Excesul poate dauna fatului!

Exista produse destinate gravidelor si care vor fi luate numai in doza recomandata de medic!

Alimente de evitat in sarcina
– Alimentele pentru care stomacul tau nu are o toleranta prea buna, care te baloneaza. Daca pe lista acestor produse se afla si lactatele (e posibil sa fie vorba de o intoleranta la lactoza), trebuie sa te sfatuiesti cu medicul tau pentru un supliment adecvat de Ca.
– Dulciurile si alimentele grase nu sunt bune in exces! Ramane sa invingem cu ratiune tot felul de pofte care ne bantuie.
– Cofeina si consumul de alcool. Cofeina in exces poate afecta cresterea fetala, iar alcoolul poate duce la aparitia unui sindrom alcoolo-fetal foarte grav cu malformatii cardiace, modificari ale fetei, afectare ireversibila a sistemului nervos, retard mental. Ai voie o cana de cafea dimineata. Alcoolul, insa, traverseaza cu usurinta placenta si se va gasi in circulatia fatului cam in aceeasi concentratie cu a mamei.
– Unii pesti, ce-i drept mai greu de gasit la noi, pot avea un continut crescut de mercur (metilmercur), toxic pentru fat: rechinul, unele specii de ton – dar nu cel din conserve, sushi, sashimi, pestele-sabie etc.

Mitul poftelor Celebrele „pofte ale gravidei nu reflecta, in general, lipsuri nutritionale. Modificarile de gust si miros determinate de schimbarile hormonale sunt cauza acestor capricii culinare. Poti ajunge fara sa-ti dai seama, tot poftind ceva dulce sau sarat, sa mananci tot felul de produse care iti aduc calorii dar nu si substante nutritive de calitate, vitamine sau minerale.

Ciudatenii Cu adevarat bizar pentru cei din jur, dar nu atat de rar pe cat s-ar crede, este fenomenul de „pica – adica dorinta nestapanita de a manca praf, var de pe pereti, gheata, pasta de dinti, lipici etc. Interpretat popular ca insemnand deficit de calciu sau fier, „pica nu are in realitate aceasta semnificatie. In plus, unele dintre aceste particule ridicate la rang de alimente pot chiar impiedica absorbtia fierului sau pot contine elemente toxice.

Prepararea alimentelor Listeria monocytogenes este o bacterie ce poate coloniza unele alimente si care poate afecta serios evolutia sarcinii si a fatului. Desi tratamentul e relativ simplu, este mult mai inteleapta preventia tinand cont de riscurile asupra fatului. Cel mai mare risc il reprezinta alimentele insuficient preparate termic, lapte nepasteurizat, peste afumat, icre, unele tipuri de branza (Brie, Camembert, Feta etc), unele mezeluri, paté.

Text: Dr. Alexandra Cozinov, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie