Vitamina C – Cum se administrează corect pentru a nu intoxica bebelușul

În plin sezon al răcelilor și gripei, tot mai mulți părinți încearcă să crească imunitatea copiilor lor administrându-le suplimente de vitamine și minerale. Dintre toți nutrienții, vitamina C are cel mai important rol în creșterea imunității organismului.

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă ce contribuie la formarea colagenului, a hormonilor și aminoacizilor, la vindecarea plăgilor, la susținerea imunității și la absorbția fierului în organism. În stare naturală, cele mai bogate alimente în vitamina C sunt: legumele verzi cu frunze (pătrunjel, spanac, varză, broccoli etc.), ardeii grași sau iuți, roșiile, morcovii și fructele cu gust acrișor (citrice, kiwi, papaya etc.).

Oamenii au mai multă nevoie de vitamina C mai ales atunci când se confruntă cu răceală, febră, anumite inflamații, diaree, deficit de fier sau proteine, arsuri sau în urma unei intervenții chirurgicală. Potrivit specialiștilor în nutriție, barbații ar trebui să își asigure o doză de 90 de mg de vitamina C, zilnic; femeile, de 75 de mg; femeile însărcinate – 85 de mg; cele care alaptează – 120 de mg. Fumatorii pot crește doza cu 35 de mg pe zi, însă nu se recomandă o doză mai mare de 2000 de mg de vitamina C pe zi, conform mayoclinic.com.

În cazul celor mici, doza zilnică recomandată ar trebui să fie administrată în funcție de vârstă. Iar sugarii nu au nevoie de doze suplimentare de vitamina C, fiindu-le cantitatea furnizată de lapele matern.

Astfel, dozele recomandate copiilor sunt:

  • 0-12 luni – este suficientă vitamina C pe care bebelușul o ia din laptele matern;
  • 1-3 ani – 15 mg vitamină C;
  • 4-8 ani – 25 mg vitamină C;
  • 9-13 ani – 45 mg vitamină C;
  • 14-18 ani – 75 de mg vitamină C.

Atenție, însă! Administrată în exces, în doze mai mari de 2000 mg pe zi, vitamina C devine toxică pentru organism și poate duce la formarea pietrelor la rinichi, la iritarea tractului urinar, la greață, diaree și cheaguri de sânge. În plus, anumite persoane care au o alergie la unele ingrediente existente în suplimentele cu vitamin C se pot confrunta cu reacții adverse precum crampe sau dureri abdomniale, dureri în piept, erodarea danturii, amețeli, diaree, vertij, dureri de cap sau arsuri în piept.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau