Vrea la mama – de ce și cum rezolvi problema

Vreau la mama! Acesta este refrenul pe care cei mai mulți copii de 1-2 ani îl spun pe diferite tonalități, care merg de la smiorcăială la disperare. Uite de ce și cum să previi astfel de situații, când copilul vrea doar la mama și nici măcar tati nu reușește să îl liniștească.

Imediat dupa implinirea varstei de un an, cand cei mai multi dintre copii incep sa mearga, iar universul lor capata alte limite, ei devin mai dependenti de parinti, dar, paradoxal, au nevoie de mai multă siguranță. Dacă se indeparteaza prea mult de parinti, se vor intoarce repede cand nu-i vor mai simti prin preajma.

La doi ani, atasamentul si senzatia de siguranta in preajma parintilor sunt atat de puternice, incat, daca raman mai multa vreme singuri sau in prezenta unui strain, copiii intra in panica.

Situatia este resimtita de-a dreptul dramatic de copiii ai caror mame au stat o perioada mai indelungata in concediu de maternitate sau care nu merg la birou. Legatura dintre mama si fiu/fiica, si asa speciala, poate deveni usor una de dependenta.

Copilul mic nu are inca un alt univers in afara mamei (si uneori se exprima chiar in acest mod: „Mami, tu esti lumea mea, „esti soarele meu), si atunci cand mama dispare, toata lumea lui se prabuseste.

De obicei, copilul nu pare afectat in timpul zilei, cand mama este plecata, dar cand vine, se lipeste de ea ca un timbru si refuza categoric sa lase pe altcineva sa se apropie de el. Cu adevarat de cosmar devine momentul in care trebuie sa mearga la culcare.

Copiii care spun frecvent „vreau la mama refuza cu inversunare sa fie pusi in pat, plang disperati ore in sir (nu stiu care e recordul altora, dar fiica mea a pus frecvent nervii nostri si ai vecinilor la incercare, plangand mult dupa miezul noptii, ocazie cu care le cer scuze, inca o data, tuturor!).

La cea mai mica miscare dinspre usa, copilul, care parea cufundat intr-un somn profund, va sari instantaneu in picioare si va relua repriza de plans, plin de repros.

 

Ce poți face ca cel mic să nu vrea doar la mamaanixeitate 2

  • Fă-i cunoștință, încă de când este mic, cu cât mai multă lume, copii și adulți. Cu cât copilul are un cerc al lui de cunoscuți, cu atât lumea i se va părea mai prietenoasă, chiar în lipsa mamei.
  • Nu-i spune vreodată 'Mami te iubește cel mai mult', 'Mami nu poate fără tine' etc, căci un copil mic oglindește și el aceste vorbe și se simte ca și când în lipsa mamei, nu ar putea exista.
  • Spune-i sincer când trebuie să pleci că vei lipsi, că te vei întoarce repede și ține-te de cuvânt.
  • Evită să fii tu foarte posesivă, chiar dacă este flatant să vezi cum cel mic este dependent de tine și este doar în umbra ta.

 

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau