Zahărul și sarea în alimentația copiilor

Studiile arată că mai mult de jumătate dintre copiii care au împlinit un an consumă în fiecare zi o băutură dulce sau mănâncă ceva dulce, depășind cu mult consumul maxim admis de zahăr pe zi. La fel, părinții exagerează și cu sarea, care nu poate fi procesată cum trebuie de rinichii imaturi ai bebelușilor.

 

Cât zahăr ar avea voie un copil?

În primul rând, un copil care nu a împlinit 2 ani, nu ar avea voie să consume dulciuri industriale sau deserturi cu zahăr adăugat, ci doar dulciuri naturale, care au în compoziție fructe crude sau uscate. Dar deja la prima aniversare, părinții sunt încântați când micuțul plonjează lacom în tort. Nici juniorii NU au liber la dulciuri. Un copil care a trecut de primele 2 aniversări nu ar avea voie să consume mai mult 10-16 g de zahăr pe zi (echivalentul a 2-3 lingurițe de zahăr). Dar cele mai multe dintre produsele pentru copii conțin zahăr adăugat, iar dacă noi îi mai oferim și un desert, chirar făcut înc asă, copilul depășsește, fără vreo vină, porția zilnică admisă nu necesară (important!) de zahăr pe zi. Dacă citești cu atenție etichetele produselor, vei fi îngrozită să afli cât zahăr se ascunde în compoturile de fructe (aproape 50 de grame de zahăr adăugat la fiecare cană de compot), sucurile dulci carbogazoase (conțin peste 100 grame de zahăr la 250 grame de produs!), bomboane de tip nuga, halviță, care au peste 80% zahăr.

 

Câtă sare are voie un copil

De la 1 la 3 ani, un copil nu ar trebui să mănânce mai mult de 2 g de sare zilnic, dar acest reper include și sarea care se regăsește în mod natural în alimente (sodiu)

Atunci când pregătești masa pentru cel mic, nu trebuie să adaugi sare, pentru că rinichii bebelușului sunt imaturi și nu o pot prelucra. Mamele invocă argumentul că mâncarea nu are gust, dar fructele și legumele pregătite la aburi își păstrează conținutul de minerale, iar dacă vrei, poți adăuga un pic de condimente – cimbru, rozmarin, chimen, care adaugă o bogăție de arome mâncărurilor și taie nevoia de sare (chiar și pentru noi, adulții). Fii foarte atentă la produsele cumpărate din comerț – brânza, mezelurile (care nu ar avea ce să caute în alimentația copiilor, oricum), biscuiții – conțin foarte multă sare.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie