Multe femei însărcinate, mai ales cele care devin mame pentru prima dată, se întreabă și își fac griji pentru momentul în care travaliul se declanșează.
Când se va întâmpla? Cât va dura? Și mai ales: Cum voi ști când este timpul?
Acestea sunt cele mai comune întrebări pe care viitoarele mămici și le pun.
A venit momentul?
Iată zece moduri în care îți poți da seama că venirea pe lume a micuțului tău este foarte aproape.
Copilul tău coboară
Cu câteva săptămâni înainte de travaliu, micuțul din pântece începe să coboare spre pelvis. Mai mult, copilul se așează în poziția care îl va ajuta să iasă din burtica mamei: cu capul în jos. Este momentul în care vei simți nevoia să mergi la baie mai des decât o făceai chiar și în primul trimestru de sarcină. Copilul va pune presiune și mai mare pe vezica ta. Vestea bună e că vei putea respira mai bine, pentru că micuțul nu va mai pune presiune așa mare pe plămânii tăi.
Colul se dilată
Și colul tău începe să se pregătească pentru naștere. Începe să se dilate încet-încet încă cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte de travaliu. Medicul îți va măsura la fiecare control săptămânal dilatarea colului. Fiecare corp este diferit, așa că nu trebuie să fii dezamăgită dacă la tine merge mai greu.
Simți mai multe crampe și durere puternică de spate
În special dacă ești la prima sarcină, vei simți crampele în partea de jos a spatelui cu ceva timp înainte de a intra în travaliu. Mușchii și cartilajele se pregătesc și ele pentru naștere.
Simți că te lasă articulațiile
Pe timpul sarcinii hormonul ce determină relaxarea ligamentelor se secretă în cantități mult mai mari. Înainte de a intra în travaliu vei începe să simți toate ligamentele și asrticulațiile slăbite. Este doar o modalitate a organismului de a se pregăti pentru naștere și pentru a face posibilă venirea micuțului pe lume.
Ai diaree
Nu doar mușchii uterului se relaxează înainte de travaliu, ci toți mușchii, inclusiv cei rectali. Iar asta poate duce la diaree. Un lucru care le sperie foarte tare pe viitoarele mămici este faptul că se pot scăpa pe ele, dar nu e ceva atât de neobișnuit cum ar putea crede.
Nu te mai îngrași (sau chiar slăbești puțin)
Spre sfârșitul sarcinii acumularea kilogramelor încetează. Ba chiar unele dintre viitoarele mame pierd câteva sute de grame. Acest lucru este normal și nu afectează dezvoltarea bebelușului. El ia în continuare în greutate și își intensifică activitatea.
Te simți foarte obosită sau simți că vrei să întorci casa cu fundul în sus
Burta imensă și vezica sub presiune te vor face să pierzi mult din somnul de noapte în ultimele săptămâni de sarcină. Plapuma și pernele speciale îți vor folosi drept suport pentru a te putea odihni. Te poți simție fie foarte obosită, fie tare dornică de a întoarce casa cu fundul în sus. Sau și una și cealaltă. Ai grijă, nu exagera cu efortul!
Secrețiile vaginale își schimbă culoarea și consistența
În ultimele zile înainte de a intra în travaliu vei observa că va crește și/sau se va îngroșa secreția vaginală. De asemenea vei observa pierderea dopului de mucus sau dop gelatinos, cel care sigilează practic uterul și îl ferește de infecții. Acesta se aseamănă la aspect cu secrețiile nazale, diferența constând în mărime și în faptul că are firicele de sânge prin el.
Începi să simți contracții mai puternice și mai frecvente
Contracțiile sunt cel mai evident semn că se apropie travaliul. Există totuși și contracțiile Braxton-Hicks, care apar cu săptămâni bune înainte de travaliu. Contracțiile dinaintea travaliului sunt însă mult mai puternice.
Cum poți face diferența între contracțiile ce anunță travaliul și falsele contracții:
Ți se rupe apa
Acesta este ultimul semn că travaliul va începe. Chiar dacă în filme ruperea apei se întâmplă la restaurant sau la mall, în realitate doar 15 % dintre femei realizează când li se rupe apa. Așa că nu te baza pe asta pentru a ști că ești pe punctul de a intra travaliu.
E posibil ca și după ce ai citit toate aceste semne să te simți nesigură și să crezi că nu îți vei da seama când e momentul. Ține legătura cu medicul și te va ajuta să fii pregătită pentru marele moment.
Când trebuie să suni medicul
E foarte probabil ca medicul să-ți spună să îl suni când contracțiile încep să fie constante și să apară la un interval de cinci minute, de exemplu. Se întâmplă însă uneori ca aceste contracții să nu fie exact distanțate de intervale fixe. Așa că este bine ca în momentul în care crezi că ai intrat în travaliu să iei legătura cu medicul. Nu te jena să suni în afara orelor de program, aceasta este meseria lor și nu ești singura care face asta.
Sună neapărat medicul dacă:
Sursa: whattoexpect.com, kidsloverscenter.com
Text: Alina Serea