Ziua Internationala a Osteoporozei

Sub deviza „Ridica-te si pledeaza pentru un sistem osos sanatos!”, Ziua Internationala a Osteoporozei 2008 (20 octombrie) a fost prilejul de lansare a unei campanii de doi ani care urmareste sa mobilizeze opinia publica in scopul de a modifica politicile de sanatate in domeniul osteoporozei.

Este o chemare la actiune adresata miscarii globale pentru osteoporoza, cu scopul de a mobiliza puterea milioanelor de votanti, platitori de taxe si cetateni preocupati de imbunatatirea politicilor sanitare in sistemele guvernamentale si private din toata lumea.

Obiectivele campaniei:

  • Apelul la responsabilii guvernamentali pentru sisteme de sanatate din toate regiunile sa recunoasca osteoporoza ca o prioritate a sanatatii publice.
  • Raspandirea mesajului ca trebuie facut mai mult la nivel de guverne nationale si asiguratori de sanatate pentru a promova depistarea precoce si a oferi un regim cat mai bun de compensare la medicamentele anti-osteoporotice cele mai necesare.
  • Apelul la indivizi sa-si asume responsabilitatea pentru sanatatea propriului sistem osos si sa sprijine munca si eforturile de convingere depuse de societatile nationale de osteoporoza.

Chemarea la schimbare
Fracturile osteoporotice reprezinta o cauza majora de suferinta, dizabilitate si deces la populatia varstnica, iar costurile lor pentru sistemele de sanatate le depasesc pe cele ale multor boli cronice majore.

Mai mult, din cauza numarului in crestere de persoane varstnice in populatie, numarul de fracturi cauzate de osteoporoza este prevazut a creste de 2 pana la 3 ori in urmatoarele cateva decenii. Aceasta crestere iminenta a numarului persoanelor afectate creeaza o presiune majora pe sistemele de asigurari de sanatate din intreaga lume.

In ciuda avansului semnificativ al stiintei si medicinii, realitatea actuala este ca:

  • intre 12 si 20% dintre pacienti mor in primul an care urmeaza unei fracturi de sold;
  • se estimeaza ca 80% dintre cei aflati la risc inalt de osteoporoza si care au suferit deja cel putin o fractura nu sunt nici identificati, nici tratati pentru osteoporoza;
  • multe guverne nationale nu trateaza osteoporoza ca pe o prioritate majora de sanatate si nu angajeaza resurse adecvate pentru detectie si tratament;
  • multe scheme de asigurari de sanatate (private sau publice) nu acopera costurile diagnosticului si tratamentului inainte de aparitia primei fracturi – chiar daca este este cost-eficient sa procedeze asa.

Ziua Internationala a Osteoporozei ofera o ocazie importanta de a informa si educa publicul larg si responsabilii de politici sanitare despre preventia unei boli care inca sufera de o constientizare in general redusa.

Cu un numar de tari participante si evenimente planificate in crestere accelerata de la an la an, impactul Zilei Internationale a Osteoporozei a crescut semnificativ.

Campania este realizata in Romania de Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei in Romania – ASPOR (www.aspor.ro) cu sprijinul:

  • Sanofi-Aventis Grup
  • Ligii Romane Contra Reumatismului

Citeste mai multe despre sistemul osos si osteoporoza, in articolul Osul si osteoporoza, pus la dispozitie de Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei in Romania – ASPOR.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Stiri
Buton