4 moduri in care ii responsabilizezi (care chiar functioneaza)

Responsabilitatea este o calitate pe care toti parintii si-o doresc pentru copiii lor. Tot ei sunt insa si cei care ar trebui sa insufle responsabilitatea, daca isi doresc copii organizati si disciplinati inca de mici. Dar cum se presupune ca trebuie sa faci asta? Iata 4 moduri in care ii responsabilizezi, care chiar functioneaza.

1. Educa prin exemplu

Expresia „fa ce zice popa, nu ce face popa” nu functioneaza in aceasta situatie. Primul pas in a creste un copil responsabil e sa fii tu insati (si restul familiei, desigur) responsabila. Este foarte greu sa ii spui copilului sa fie organizat si sa respecte anumite reguli, cand restul familiei nu procedeaza la fel.
Daca mama si tata sunt organizati, cei mici vor dobandi acelasi comportament in mod natural. Rasplateste progresul lor si lasa-i sa vada ca pana si voi urmati un set de reguli.

2. Atribuie responsabilitati

Este important ca fiecare membru al familiei sa aiba sarcinile lui, precum organele ce tin in viata un organism: fiecare are rolul lui, stabilit de parinti.
Scrie o lista cu sarcinile pe care vrei sa le indeplineasca fiecare copil din familie zilnic.
Cand sunt mici, te pot ajuta de exemplu la strangerea farfuriilor de pe masa. Ulterior diversifica-le responsabilitatile, cu activitati precum hranirea cainelui sau a pisicii. Dandu-le aceste mici responsabilitati ii inveti sa isi dezvolte obiceiuri bune.

3. Explica-le avantajele responsabilitatii

Copiii au nevoie sa inteleaga valoarea responsabilitatii. E bine sa stie ca responsabilitatea iti aduce pe de-o parte respectul si admiratia celorlalti, iar pe de alta parte iti face viata mai organizata si mai usoara.
Ei vor stii de exemplu mereu unde le sunt jucariile daca sunt responsabili si le pun la loc cand termina joaca.

4. Stabileste regulile in familie

Poarta o discutie cu toti membrii familiei si stabiliti de comun acord care sunt regulile in casa. Explica-i copilului ca regulile sunt importante si pentru adulti. Ramai ferma in aplicarea acestor reguli si vei vedea cum el va deveni dintr-un copil responsabil, un adult responsabil.
Copiii dezvolta obiceiuri devreme in viata, deci e important sa le acorzi din timp sansa sa isi formeze aceasta calitate.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau