Copiii se dezvolta cel mai bine intr-un mediu care le acorda suficient timp pentru a explora, pentru a-si cultiva gandirea si imaginatia. De aceea, jucariile au un rol esential in viata lor. Uite cum poți alege jucăriile copilului în funcție de vârstă:
de viata, bebelusul este atras de jucariile mari colorate, care canta sau emit sunete. Pentru aceasta perioada sunt recomandate jucariile montate deasupra patutului, jucariile care fac diverse zgomote, jucarii plutitoare pentru baie.
Imaginatia si creativitatea se dezvolta exponential la aceasta varsta, asa ca si jucariile trebuie sa tina pasul cu nevoile copilului.
Jucariile din cauciuc, pentru baie, jucariile muzicale, trotinete,sortatoare de forme, piese de constructie care se ansambleaza asemenea unui puzzle 3D, carucioare de jucarie, telefoane – sunt doar cateva jucarii pe care copilul tau le va adora.
Jocurile cu piese din lemn, cu forme paralelipipedice sau mai multe forme geometrice, sunt foarte apreciate la aceste varste. De asemenea, seturile de bucatarie, mobilierul pentru papusa, camioanele mari, seturi care imita anumite activitati ale adultilor sunt potrivite spre 3 ani.
Cartile 3D, cartonate sau interactive, care scot anumite sunete sau sunt prevazute cu luminite, activate de anumite butoane ascunse devin din ce in ce mai atractive pentru cei mici. Jocurile de tip memo nu ar trebui sa lipseasca din departamentul de distractie.
Este vremea jucariilor educationale, care-l invata pe copil notiuni minime de matematica sau primele cuvinte intr-o limba straina. Capacitatea intelectuala a copilului este in continua dezvoltare si isi imagineaza ca poate avea diverse meserii.
Puzzle-urile mai complexe sunt o alegere buna pentru aceasta grupa de varsta. La fel si jocurile care dezvolta manualitatea, seturile creative.
Jucariile inspirate din viata adultilor au mare succes in randul juniorilor de 3-5 ani: telefoanele de jucarie, casutele de papusi, piste pentru avioane sau masini. De asemenea, creioanele,seturile pentru colaj vor fi foarte apreciate.
Cartile nu trebuie sa lipseasca din camera unui copil. Deja a acumulat suficiente cunostinte, pe care le poate aprofunda cu ajutorul cartilor lui.
Alege jucarii sportive, jucarii care il ajuta sa rezolve probleme de matematica, seturi de constructii cu elemente detaliate, carti cu povesti. Jucariile si jocurile electronice ajuta copiii sa isi dezvolte capacitatile matematice, de invatare si rezolvarea de probleme.
Copilul citeste singur, se uita la televizor, se joaca pe calculator, descopera singur jocuri pentru varsta lui. Jucarii complexe, jocuri de logica, jucarii care imita instrumente stiintifice sunt cele mai bune alegeri.
Joaca care presupune efort fizic si activ trebuie sa fie importanta in aceasta perioada prin intermediul jocurilor in echipa.
Ce efecte au jucariile asupra copiilor
Sfaturi practice in alegerea jucariei pentru copil
Siguranta
Oricare ar fi alegerea jucariei, ea trebuie sa fie sigura pentru copil. In special la copiii pana in 3 ani, jucariile trebuie sa fie mari pentru a nu permite inghitirea si sufocarea cu piesele acestora. In Europa, jucariile cu insemnul CE pe ele inseamna ca sunt fabricate si respecta prevederile europene privind jucariile pentru copii.
Evita jucariile cu miros chimic
Daca jucaria are un miros chimic puternic, ea ar trebui evitata, pentru ca poate contine substante nocive de tipul ftalatilor (care se gasesc in jucariile de cauciuc), formaldehidei (se gaseste in adezivii cu care sunt lipite diversele piese ale jucariei).
Calitate
Pentru o calitate buna, este bine sa se cumpere jucarii de la firme cunoscute, ce respecta prevederile si legislatia europeana si despre care se stie ca fabrica produse bune.
Text: Iulia Sandu