6 lucruri pe care să le spui cât mai des copilului

Fie că suntem sau nu conștienți, vorbele pe care le spunem copiilor au un mare impact asupra lor. Micuții au nevoie să știe că părinții lor le sunt aproape, că îi apreciază, că sunt mândrii de ei, să le respectă opiniile și că îi respectă și pe ei, așa mici cum sunt.

Așadar este foarte important să le spunem copiilor cuvinte care să le dea încredere în ei și în noi, părinții lor. Bineînțeles, nu este indicat să-i lăudăm dacă nu este cazul și nici să exagerăm cu lauda dacă nu e vorba despre o reușită ieșită din comun. E bine să fim sinceri și ei vor aprecia asta și, mai mult, sinceritatea părinților va fi un bun exemplu de urmat pentru ei. Pentru că nu există exemplu mai bun și mai important pentru un copil decât cel al propriilor părinți.

Sunt probabil multe lucruri frumoase pe care le putem spune copiilor noștri, fiecare părinte își cunoaște cel mai bine micuțul și știe ce îl bucură, ce îl întristează, ce-i dă încredere și ce îl sperie. Sunt totuși cuvinte pe care este bine să le audă orice copil, cât mai des. Iată care sunt acestea:

Îmi pare rău!

Să ne cerem iertare, să ne cerem scuze în fața copiilor atunci când greșim este foarte important. Faptul că noi ne recunoaștem greșelile în fața lor și că ne cerem iertare pentru ele le arată copiilor noștri cât de mult îi respectăm, cât de mult ținem la părerea lor și mai ales la sentimentele lor. Ei vor ști la rândul lor să facă același lucru când greșesc, iar teama de reacția părintelui atunci când copilul va recunoaște că a greșit se va diminuna semnificativ, poate chiar va dispărea. Faptul că noi suntem adulți nu înseamnă că avem întotdeauna dreptate și este o dovadă de maturitate din partea noastră să recunoaștem că am greșit, mai ales în fața copiilor noștri.

Mulțumesc

V-ați gândit vreodată de câte ori mulțumim într-o singură zi? Pentru orice lucru, unele dintre ele poate minore. De ce să nu facem același lucru și cu copilul nostru? Să-i mulțumim ori de câte ori avem motiv să facem asta. Să-i mulțumim pentru că a fost ascultător, să-i mulțumim că și-a strând jucăriile, să-i mulțumim pentru orice lucru pentru care îi putem mulțumi. Va fi bucuros să știe că apreciem ceea ce el a făcut, va căpăta încredere în el.

Citește și: 10 filme care te ajuta sa iti intelegi copilul

Nu sunt supărată pe tine

De multe ori suntem cu capul plin de griji și de probleme, iar atitudinea noastră față de copil nu este poate cea mai prietenoasă, în ciuda faptului că el micuțul nu are nicio vină. De cele mai multe ori, copiii au tendința de a se învinovăți atunci când își văd părinții nervoși, supărați. Cu atât mai mult dacă aceste sentimente ale adulților se răsfrâng în atitudinea față de copil. Chiar dacă sunt agitați, pentru că da, de cele mai multe ori când părinții sunt agitați și copiii sunt agitați, e bine să avem răbdare cu ei. Să le spunem că nu suntem supărate pe ei. Nu este nicio problemă dacă le spunem adevărul. Că suntem obosiți, că nu am avut o zi bună. Poate înțeleg, poate nu, dar măcar nu punem vină pe umerii lor.

Citește și: 5 lucruri pe care părinții buni le fac

Ai dreptate!

Da, și nouă ne place să știm că avem dreptate, că am zis un lucru bun, că este așa cum am spus noi. Cu atât mai mult este important ca și copiii să știe, să li se confirme că nu greșesc. Dacă observă un lucru, oricât de banal ni s-ar părea nouă, dar este un lucru pertinent, adevărat, real, nu ar fi rău deloc să le spunem că au dreptate. Ei sunt la vârsta la care cercetează și descoperă, iar confirmarea noastră este foarte importantă pentru ei.

Ai făcut foarte bine

La fel de important este să și să fie lăudați. Nu exagerat, nu fără motiv. Dar atunci când au făcut un lucru bun este bine ca ei să știe asta. Așa cum ne dorim să știe atunci când greșesc, când fac lucruri nu tocmai potrivite, așa este bine să fie lăudați când fac lucruri bune. Este modul în care ei vor ști dincolo de propiul instinct ce este bine și ce nu. De la părinți învață asta.

Citește și: Top 10 lucruri pe care sa nu le faci niciodata copilului

Te iubesc

Până la urmă iubirea părinților este cel mai important lucru pentru un copil. Cât sunt mici nevoia lor de afecțiune din partea părinților este una foarte mare, de cele mai multe ori mai mare decât ne dăm noi seama. Încrederea de sine a copiilor vine în primul rând din dragostea părinților. Iar să le spunem că îi iubim nu este deloc greu. Pentru că noi toți ne iubim copiii mai mult decât orice pe lumea asta.

Foto: Northfoto
Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau