9 semne ca esti un parinte elicopter

Incepand cu anii 2000, a devenit tot mai popular un stil de parenting numit ulterior parinte elicopter si care pare a avea mai multe dezavantaje, decat avantaje, pe termen lung, pentru copil.

Acest stil nociv de parenting a devenit popular la scurt timp dupa ce generatia copiilor crescuti cu cheia de gat a devenit adulta si continua sa castige popularitate si in prezent.

Ce este un parinte elicopter si cum stii daca esti unul

Un parinte elicopter este denumit astfel pentru modul in care „survoleaza” peste copilul sau copiii sai, in permanenta disponibil, pana tarziu in adolescenta sau chiar in viata de adult a copiilor, indiferent de dorinta acestora.

9 semne ca esti un parinte elicopter

Nu poti renunta

Un parinte elicopter simte o reala durere emotionala daca nu e in prezenta copilului sau.
Nu se poate concentra prea bine la alte activitati, inclusiv la munca, atunci cand copilul este la gradinita, scoala sau in grija altcuiva.

Iti rasfeti copiii

Sa vrei tot ce e mai bun pentru copilul tau este firesc, insa a vrea sa ii servesti totul pe un platou poate fi in dezavantajul lui pe termen lung.

Vorbesti in numele copilului, de multe ori si nesolicitat

Decat sa isi lase copiii sa experimenteze si sa invete din propriile greseli, un parinte elicopter li se baga in viata si intervin indiferent de situatie.
De exemplu, un parinte elicopter va interveni in relatia copilului cu profesorii, in relatia cu seful sau cu o alta persoana cu autoritate, pentru a vorbi in numele copilului sau.

Esti mai mult bodyguard decat parinte

Daca nu le permiti copiilor sa socializeze si sa se joace in diferite moduri, daca nu le permiti sa isi rezolve conflictele cu alti copiii sau daca ii ajuti sa evite complet conflictele, cel mai probabil esti un parinte elicopter.

Ajutorul excesiv oferit la teme

Sa il ajuti ocazional cu temele este firesc, ca parinte. Insa daca devine un obicei sau chiar, si mai rau, ii faci tu temele, e un semn clar ca esti un parinte elicopter si in mod cert nu ii faci un serviciu copilului tau.

Ai fobie de microbi

Un semn mai putin comun ca ai putea fi un parinte elicopter, dar la fel de relevant, este frica irationala ca cel mic ar putea contacta microbi din orice mediu.
Daca nu ii permiti sa se joace in anumite locuri, unde toti ceilalti copii se joaca de fel, precum intr-o groapa cu nisip, de frica microbilor, e probabil sa fii acest gen de parinte.

Nu ii scapi din ochi nici o secunda

Tot timpul trebuie sa stii ce fac, indiferent daca au 3 ani sau sunt adolescenti. Asa ca ii suni, le scrii pe Messenger, le scrii prietenilor lor daca nu dai de ei; toate acestea sunt semne ca ai putea fi un parinte elicopter.

Ii incarci cu foarte multe activitati extrascolare

Parintii elicopter le supraincarca odraslelor lor programele pentru a se asigura ca nu au un moment de respiro si ca „se bucura de copilarie”.

Prea multa lauda

Multi parinti elicopter cred ca ai lor copii nici nu ar trebui sa stie cum e sa esuezi, motiv pentru care fac tot posibilul sa ii laude indiferent de rezultate.
Acest lucru duce adesea la performante scazute si narcisism, mai tarziu.

Sursa articol: bigthink.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau