Abuzul asupra copilului si formele acestuia

Copilul tau este exagerat de timid si inchis in sine sau, dimpotriva, are accese de furie in prezenta unor persoane care ii erau simpatice pana atunci? Afla ce pot insemna aceste schimbari de comportament…

Inocenta ii face pe copii vulnerabili la presiunile venite de la cei mai varstnici. Ei nu stiu cand se afla intr-o situatie periculoasa si, mai ales, nu pot spune „nu.

De aceea, de multe ori, copiii cad victime abuzurilor de diverse tipuri: fizic, afectiv ori sexual. Si copilul tau ar putea fi o astfel de victima. Afla care sunt semnele unei atari situatii, ce trebuie sa faci si cum iti poti feri copilul de experiente traumatizante.

Efectele abuzului
Abuzul fizic
Este sinonim cu provocarea unor dureri fizice, a unor raniri si, de cele mai multe ori, este insotit de suferinta emotionala. Evident ca nu putem acuza de abuz fizic o mama care da o palma copilului ei.

Se intampla insa ca masurile „educative sa fie uneori exagerate, pana la identificarea cu abuzul fizic. Bataia nu e rupta din rai si nici nu este un mijloc eficient de educatie. Poate fi doar o cale de a mutila copilul sufleteste si fizic.

Abuzul emotional
Daca abuzul fizic este mai usor de recunoscut, intrucat lasa urme vizibile (vanatai, rani, mutilari), abuzul emotional este mult mai subtil si lasa urme mai adanci, chiar daca mai putin vizibile. Un copil abuzat emotional are puternice sentimente de teama, nesiguranta, inutilitate si furie.

Multi parinti pot provoca asemenea efecte asupra copilului lor, fara ca macar sa-si dea seama. „Cat de neindemanatic poti sa fii!, „N-am vazut copil mai rau ca tine, „Niciodata nu faci o treaba ca lumea, „Ce fraier poti fi! – toate acestea sunt replici care, frecvent adresate copilului, ii sadesc sentimente de inferioritate, il impiedica sa-si formeze o identitate si o imagine corecta despre sine.

El nu reuseste sa se respecte si are sanse sa devina fie prea supus si lipsit de initiativa, fie, din contra, agresiv si rebel.

Abuzul sexual
Are consecinte fizice si afective grave. Un astfel de abuz lasa urme foarte adanci in personalitatea copilului, cauzand sentimente de neputinta, teama, respingere a propriei persoane si mai ales a propriului corp. In cele mai multe cazuri, copilul este coplesit de vinovatie si ascunde ceea ce i s-a intamplat, dar un asemenea secret este o povara prea mare pentru el.

Asa ca, desi nu povesteste intotdeauna, copilul are propriile mijloace de a-ti arata ca ceva nu e in regula si de a-ti cere ajutorul.

Cum sa „citesti comportamentul copilului
Pe termen scurt, abuzul determina o suita de emotii negative intense, poate chiar rani si unele comportamente „ciudate. Pe termen lung, efectele devin mai subtile, astfel incat cer mai multa atentie, perspicacitate si delicatete pentru a fi identificate.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau