Animalele de companie si copiii

Copiii iubesc animalele de companie, dar varsta ideala la care este bine sa adopti un caine sau o pisicuta pentru prichindelul tau este de 10 – 12 ani.

Numeroase studii de specialitate au aratat ca multe personalitati marcante din diverse domenii provin din familii in care au crescut alaturi de un animal de companie, cel mai frecvent un caine sau o pisica.

Nu garantam aceeasi sansa si pentru copilul tau, dar poate ca acest lucru va fi un argument in adoptarea unui companion. In plus, trebuie sa stii ca rata infractorilor proveniti din copii care au avut sau au crescut langa animale de companie este aproape nula.

Adoptarea trebuie facuta insa inainte de varsta adolescentei. Aceasta este perioada in care apar cele mai multe probleme, fie din cauza lipsei de preocupare sau a prezentei unui anturaj dubios, fie din cauza deprinderii unor obiceiuri daunatoare (tutun, alcool, droguri etc.).

„Stabileste responsabilitatile fiecaruia inainte de a lua animalul. Obligatiile copilului nu trebuie preluate de familie. Uneori, il poti ajuta inlocuindu-l in indeplinirea unor obligatii stabilite, insa numai pentru motive intemeiate. Consultant Dr. Dan Florin Voicu, medic primar veterinar, specialist in psihologia animalelor

Ce prefera copiii
Insistentele copiilor reprezinta un motiv frecvent pentru care parintii decid sa aduca in casa o pisica sau un catelus. Mult mai multe fetite vor opta pentru adoptarea unei pisici, in timp ce majoritatea baietilor vor prefera un caine.

Este recomandabil sa se respecte alegerea micutului si sa nu se incerce influentarea deciziei lor de catre parinti. Inainte de toate, trebuie sa stii ca un astfel de patruped aflat in preajma copilului are o influenta benefica asupra lui.

Responsabilitati noi

Daca ai un copil mai mare, care poate face diferenta dintre bine si rau, el isi poate asuma raspunderea ingrijirii unui animal de companie. Aceasta poate fi chiar prima sa responsabilitate majora.

Varsta optima la care un copil intelege si isi asuma aceasta responsabilitate este de 12 ani la baieti si de 10 ani la fete. Vei constata cu surprindere ca prichindelul tau va intra perfect in rol: va sti mai bine decat tine cand trebuie sa mergeti la veterinar pentru vaccinari sau ce sortiment de hrana trebuie sa-i cumparati de la magazin.

Ingrijirea patrupedului nu trebuie privita ca o activitate care il deturneaza pe copil de la pregatirea temelor pentru scoala sau de la activitatile sale gospodaresti. Vei observa ca, in scurt timp, micul animal va deveni cel mai apropiat confident al copilului, care se va confrunta cu o situatie cu totul inedita, deoarece o fiinta va depinde de el.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament