Bebelușul nu ia în greutate: de ce?

Nu de puține ori mamele cred că bebelușul nu ia suficient în greutate. În timp ce câteodată aceste griji nu sunt justificate, există câteva situații în care cel mic chiar nu ia suficient în greutate.

 

Posibile cauze ale întârzierilor în creștere:

  • Copiii cu probleme cardiace (unele chiar nedepistate) nu cresc conform graficelor,  la fel, cei care suferă de infecții urinare sau afecțiuni ale rinichilor.
  • În alte situații, bebelușul nu ia în greutate din cauza sindromului de malabsorbție.  Intestinul subțire nu absoarbe suficienți nutrienți, fie din cauza unor perturbări în funcțiile sistemului digestiv, fie din cauza unor boli sau a unor procese inflamatorii sau, mai rar, din cauza unor defecte congenitale.
  • Bebelușii cu sensibilitate la gluten, mergând de la intoleranță și alergie, până la boala celiacă (celiachie) au și ei ritmul de creștere încetinit.

În afara faptului că nu iau suficient în greutate, bebelușii care nu tolerează glutenul au scaunul foarte mirositor și sunt foarte balonați. Singurul tratament în această situație este îndepărtatea tuturor alimentelor care conțin gluten din alimentația celui mic, dar acest lucru se face doar dacă medicul confirmă diagnosticul prin investigații specifice și recomandă acest lucru.

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul