Cum tratezi diareea la copii

Pentru un copil alimentat exclusiv la sân, diareea înseamnă scaune apoase și mai numeroare decât de obicei. Și la copilul alimentat mixt sau care a început diversificarea, la fel, diareea se manifestă prin înmulțirea scaunelor și scăderea consistenței lor. Diareea la copii poate fi cauzată de prea multe fibre sau de sucul de fructe din alimentație, poate indica o sensibilitate alimentară, poate fi și un efect secundar al antibioticelor sau semn al unei gastroenterite virale, poate apărea ca urmare a unei infecții bacteriene sau din cauza paraziților. Cum tratezi diareea?

 

Primul pas este, paradoxal, creșterea aportului de lichide consumate de copil. Sugarul va fi pus mai des la sân, nu se va întrerupe alăptarea. Bebelușii sau copiii mai mărișor vor primi apă plată (fiartă și răcită, de preferință) sau ceai. Un copil cu diaree nu are poftă de mâncare, dar trebuie bine hidratat. Nu va fi foțat să mănânce. Poate primi cereale din orez, îi puteți schimba, cu acordul medicului, formula de lapte cu una fără lactoză, pentru câteva zile.

Bebelușul care a început diversificarea poate mânca morcov și orez (fierte), carte de pui sau vită fiartă măr (doar copt!) și banană. Mare atenție la iritația de scutec, pentru că scaunele afectează pielea și provoacă apariția eritemului fesier. Se impune spălarea zonei cu apă călduță, folosind un săpun special pentru bebeluși, fără conservanți sau parfumanți. Pentru a vindeca zona, ar trebui ca fundulețul să stea cât mai mult liber, lucru greu de făcut însă dacă are încă episoade de diaree. Vezi aici mai multe despre cum previi și tratezi iritațiile de scutec.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul